Audi Allroad autovehicule second-hand cumpărați pe AutoScout24

Găsiți-vă autovehiculul de vis

Oferte pentru căutarea dumneavoastră

Oferte pentru căutarea dumneavoastră

Audi Allroad Quattro: lux și performanță pe orice fel de drum

Din anul 1999, casa auto germană Audi dovedește că autovehiculele de lux sunt extrem de performante și în condiții de drum dificile. Acest fapt este posibil prin sistemul de tracțiune integrală, special conceput de Audi și denumit allroad quattro. Rădăcinile acestuia se regăsesc în sistemul quattro, inaugurat de germani încă din anul 1980.

Atunci, la Salonul Internațional Auto de la Geneva, Audi a lansat coupe-ul Ur-Quattro, în versiunile autoturism și mașină de raliu, beneficiind de sistemul de tracțiune quattro. Ideea modelului a avut-o inginerul de șasiu Jörg Bensinger, iar vehiculul a fost dezvoltat în doar trei ani. În curse, Ur-Quattro s-a remarcat a fi prima mașină de raliu care a profitat de regulile abia modificate și a utilizat sistemul de tracțiune integrală; rezultatele au fost pe măsura așteptărilor, iar Audi a câștigat competiție după competiție în următorii doi ani.

De atunci, termenul quattro (adică „patru” în italiană) este folosit pentru a desemna sistemul de tracțiune pe cele patru roți, utilizat și în dotarea modelelor Q7, A8, S4, S6, R8, etc. În anul 2017, Audi a marcat construirea vehiculului cu numărul 8 milioane ce beneficiază de acest sistem. Pornind de la sistemul quattro Audi a inovat din nou, lansând o versiune updată în 1999: allroad quattro. Acesta a fost inaugurat pe modelul Audi A6, iar apoi a fost utilizată și în cazul mașinii compacte din gama executive Audi A4.

Principala diferență între vehiculele allroad quattro și modelele de bază constau în suspensia pneumatică reglabilă, garda la sol ridicată, dimensiunea mai mare a roților echipate cu cauciucuri de teren, duritatea barelor de protecție de pe față și spate, alături de sistemul de tracțiune care, în condiții dificile de rulare, redistribuie tracțiunea în procente egale, atât pe puntea din spate, cât și pe cea din față. Mașina beneficiază de mai mult dinamism și rulează cu succes în orice condiții.

Casa Audi a dus cercetarea sistemului Allroad Quattro la următorul nivel, concepând sistemul quattro ultra, adică sistemul de tracțiune integrală disponibil permanent. Computerul mașinii acționează automat sistemul în funcție de condițiile de drum, adaptându-se rapid la orice schimbare (porțiuni de gheață, de noroi etc.) și având funcții predictive și reactive.

Sistemul allroad quattro pentru Audi A6

Pe terenul de succes al liniei A6, aflate pe piața auto internațională încă din anul 1994, constructorul german Audi a decis să introducă o mașină care să respecte gama executive, dar care să aibă abilitatea de a se comporta asemenea unui vehicul de teren. Astfel, pornind de la versiunea A6 Avant, a fost lansat noul model A6 Allroad Quattro în anul 1999. Echiparea cu motoare generoase pe benzină de 2.7 litri biturbo V6 și 4.2 litri V8, precum și diesel de 2.5 litri TDI, sistemul de suspensii adaptative, tracțiunea de tip Torsen - toate făceau parte din rețeta germană care s-a dovedit a fi un succes; până la acel moment, vehiculele de tip break care făceau față condițiilor de drum greu, dar asigurau și confort și lux, reprezentau o raritate.

Astfel, capacitățile tehnice și de rulare ale mașinii erau completate de o generoasă ofertă pe segmentul dotări, de la sistemul de reglare a scaunului șoferului și suportul lombar la navigarea prin satelit, oglinzile electrice, controlul climei și închiderea centralizată. Buna receptare în rândul posesorilor auto a determinat continuarea modelelor Allroad Quattro și la următoarele generații ale liniei.

Astfel, în 2006, respectiv 2012 au fost lansate variante înnoite Allroad Quattro, cu motoare mai puternice, inclusiv de 4.2 litri V8. Cele mai noi modele Audi A6 Allroad Quattro se remarcă prin motorul deosebit de eficient, lățimea pasajelor roților și barele de protecție cu scuturi.

Audi A4 Allroad Quattro – o istorie din 2009

Succesul înregistrat de Audi A6 în versiunea Allroad Quattro a dus la reconceptualizarea liniei A4 în aceeași direcție. Astfel, în anul 2009, Audi a lansat A4 Allroad Quattro, vehiculul executive capabil să facă față în orice condiții de rulare. Pentru a asigura confortul specific Audi, în dotarea automobilului au intrat servodirecția, sistemul Multi Media Interface, oglinzile electrice și încălzite, geamurile electrice pe partea din față, controlul croazierei, tapițeria din piele de calitate superioară și tehnologia de asistență la parcare, ce include senzori de parcare și cameră de luat vederi pe spate.

Ultima generație Audi A4 Allroad Quattro a fost lansată în anul 2015 și se remarcă a fi un partener de încredere pe teren dificil, mai ales că mașina beneficiază de sistemul Audi drive select; acesta dă posibilitate conducătorului auto să selecteze modulul confort, auto sau dinamic, eficiență, individual sau offroad pentru rularea în condiții optime, adaptate mediului extern.

Toate aceste caracteristici plasează vehiculele Audi Allroad Quattro în topul preferințelor conducătorilor auto care caută lux și performanță pe orice drum, reușind să surclaseze modele precum Subaru Outback, Volvo V60 Cross Country și BMW X6 30d xDrive.