GMC autovehicule second-hand cumpărați pe AutoScout24

Găsiți-vă autovehiculul de vis

Oferte pentru căutarea dumneavoastră

Oferte pentru căutarea dumneavoastră

GMC

Apariția și dezvoltarea industriei auto a adus schimbări deosebit de importante pentru lumea în care trăim. Mașinile au contribuit la dezvoltarea infrastructurii globale, fără de care nu am fi putut ajunge niciodată la gradul de bunăstare de care ne bucurăm în momentul de față. Însă toate aceste progrese nu ar fi fost posibile fără contribuția indispensabilă a anumitor producători.

General Motors Truck Company, cunoscut la nivel mondial după acronimul GMC, este unul dintre aceștia. Compania a fost fondată în mod oficial în luna iulie a anului 1911, devenind astfel una dintre cele mai importante divizii ale gigantului General Motors. Asta pentru că s-a ocupat încă de la început cu producția de furgonete, camioane, vehicule militare și autoutilitare care s-au remarcat întotdeauna printr-un grad sporit de fiabilitate. De-a lungul anilor, americanii au reușit să impună pieței auto noi standarde de calitate, modelând astfel felul în care ceilalți producători de pe segmentele de piață concurente își produceau vehiculele.

În rândurile care urmează vom face o scurtă trecere prin istoria acestei companii, punând accent pe elementele cele mai relevante.

Istoria companiei GMC

Povestea companiei GMC începe tocmai în anul 1902, în orașul Detroit. Acolo locuiau Max Grabowsky și Morris Grabowsky, doi frați cu temeinice cunoștințe de mecanică și inginerie care au pus bazele companiei Rapid Motor Vehicle Company. Aceștia au construit una dintre primele furgonete din istorie, pe care au vândut-o sub denumirea Rapid. În același an, tot în Detroit, a fost înființată Reliance Motor Company, care a creat prima furgonetă în anul 1903. Cei doi producători au continuat în următorii ani să lanseze vehicule ce au avut un succes răsunător, lucru care le-a permis să se dezvolte și să înființeze fabrici noi.

Următorul moment cheie din istoria GMC a fost anul 1908, când William C. Durant a creat General Motors, prin intermediul căreia își dorea să stimuleze dezvoltarea promițătoarei industrii auto. La doar un an distanță, conștientizând utilitatea și impactul pe care furgonetele îl vor avea în viitor, General Motors achiziționează Rapid Motor Vehicle Company și Reliance Motor Company. Astfel, prin fuziunea celor doi producători, a luat naștere General Motors Truck Company, care a fost înființată oficial pe data de 22 iulie 1911. Prima furgonetă produsă în serie creată sub nou brand a fost lansată în anul 1912, fiind prezentată publicului american în cadrul Salonului Auto Internațional de la New York. Acest model a fost produs în peste 20000 de exemplare.

În anii care au urmat, producătorul american și-a continuat dezvoltarea, deschizând multiple fabrici pe tot cuprinsul continentului nord-american. În 1916, William Warwik a fost prima persoană care a traversat America de Nord, în mai puțin de 32 de zile, la bordul unei furgonete GMC complet încărcată.

În timpul Primului Război Mondial, au fost produse peste 8500 de vehicule pentru armata americană, mare parte dintre acestea fiind ambulanțe. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, compania a produs peste 600.000 de camioane pentru armata americană, acestea făcând parte din cele mai importante resurse strategice care au dus în cele din urmâ la câștigarea războiului. În anii 50, producătorul american a adus contribuții importante în ceea ce privește designul camionetelor lansate, având o influență puternică asupra celorlalți producători. Tot în această perioadă, compania a devenit unul dintre cei mai importanți producători de autobuze din America de Nord, printre cele mai populare modele numărându-se GM Old Look sau GM Buffalo.

Unul dintre modelele de referință lansate în anii ‘70 purta denumirea Sprint și era un automobil de tip pick-up cu tracțune pe spate. A fost produs între anii 1971 și 1987, însă în anul 1978 a fost redenumit Caballero. Un alt model care a făcut istorie a fost Jimmy, un SUV ce a reușit să se impună pe numeroase piețe internaționale în cei peste 30 de ani de producție.

Seria de camioane Astro a fost lansată în anul 1969 și beneficia de un grad sporit de confort, o vizibilitate excelentă și o mare varietate de motoare, atât diesel, cât și pe benzină. În ultimii ani, compania americană a continuat să inoveze, modelele lansate beneficiind de tehnologii de ultimă generație și de o fiabilitate sporită.

Acest lucru poate fi observat cu ușurință dacă aruncăm o privire asupra ultimelor vehicule SUV. Modele precum Terrain, Acadia sau Yukon impresionează prin designul inovator, finisajele minuțios gândite și numărul mare de sisteme auxiliare.

Concluzii

E foarte dificil să ne imaginăm cum ar fi arătat industria auto fără GMC, asta datorită impactului deosebit de important pe care l-au avut asupra pieței autovehiculelor utilitare. Experiența acumulată în toți acești ani de activitate se vede și mai ales se simte în timpul condusului.

Fiabilitatea deosebită de care dau dovadă mașinile acestui producător, numărul impresionant de modele ce se perindă pe străzile și drumurile accidentate de pe întreg mapamondul, precum și contribuțiile aduse în dezvoltarea industriei auto sunt repere la care aspiră orice producător auto.