Salt la conținutul principal
AutoScout24 este disponibil momentan doar într-o măsură limitată pe motivul unor lucrări de întreținere. Acest lucru afectează unele funcții, cum ar fi contactarea vânzătorilor, login-ul sau administrarea vehiculelor dvs. puse la vânzare.

Respectă legea și fă verificarea ITP!

Un vehicul rutier poate circula pe drumurile publice din România doar dacă el respectă normele tehnice care contribuie la siguranța circulației rutiere; verificarea îndeplinirii acestor standarde făcându-se în cadrul ITP.

ceasta este denumirea generică, prescurtată, sub care este cunoscută, la nivelul publicului larg, inspecția tehnică periodică. Care sunt agenții autorizați să facă această inspecție, cum decurge procedura, care sunt etapele verificării și care este termenul de valabilitate a ITP-ului – despre toate discutăm pe larg în cele ce urmează.

Inspecția tehnică periodică este, în fapt, o ## verificare tehnică, efectuată în mod obligatoriu și periodic de către toate autovehiculele din România care circulă pe drumuri publice. Ea presupune o inspecție pe mai multe segmente a vehiculului, conform legislației în vigoare.

Cum se face ITP-ul

ITP-ul este realizat doar de către operatori care au obținut autorizația necesară de la instituțile publice cu competență în domeniu. De asemenea, această verificare poate fi făcută și de către Registrul Auto Român. Pentru realizarea ITP-ului, vi se vor solicita cartea de identitate a vehiculului și autorizaţia provizorie de circulaţie sau certificatul de înmatriculare al autovehicului ori o dovadă înlocuitoare a acestuia, eliberată de Poliție. Așa cum spuneam, în cadrul inspecției tehnice periodice, orice autovehicul este verificat pe patru segmente:

  • nivelul de poluare, prin cercetarea compoziției chimice a gazelor de eșapare și prin stabilirea nivelului de zgomot,
  • sistemul de frânare, aici fiind verificate atât starea sistemului, cât și eficacitatea componentelor lui de pe față și de pe spate,
  • siguranța autovehiculului – care înseamnă verificarea sistemului de direcție, a rulării și a suspensiilor,
  • vizibilitate, aici fiind incluse cercetarea gradului de vizibilitate oferit de faruri și de echipamentele electrice ale autovehicului.

Ce trebuie să mai știți atunci când vă prezentați cu vehiculul la inspecția tehnică periodică? Faptul că, în conformitate cu prevederile legale, vă revine obligația ca în momentul inspecției să prezentați un ## vehicul curat, mai ales la nivelul caroseriei, la cel al șasiului, precum și la nivelul tuturor ansamblurilor și subansamblurilor ce urmează să fie verificate. În plus, trebuie să vă asigurați că anvelopele sunt umflate la presiunea nominală.

Valabilitatea ITP-ului

Dumneavoastră, proprietarul vehiculului rutier, aveți obligația de a efectua la timp inspecția tehnică periodică. Termenul de valabilitate al ITP-ului este notat în certificatul acordat în urma acestei verificări și este de datoria dumneavoastră să vă prezentați cu vehiculul pentru o nouă inspecție de specialitate, înainte de expirarea termenului anterior prevăzut. Legislația prevede că termenul de efectuare a primei inspecții tehnice periodice se stabilește în funcție de data primei înmatriculări, iar pentru stabilirea următoarei verificări, trebuie să vă raportați la data când ați efectuat ITP-ul precedent.

Concret, în România, perioada de valabilitate a ITP-ului este stabilită în funcție de tipul de vehicul rutier și de destinația acestuia. Iată care sunt termenele de valabilitate pentru inspecțiile tehnice periodice la nivelul țării noastre:

  • motociclete, mopede, dar și autovehicule cu 3 roți și cvadricicluri – ITP-ul are un termen valabilitate de 2 ani;
  • vehicule pentru transportul de persoane care au un număr maxim de 8 locuri pe scaune și un loc special pentru conducătorul auto – inspecția tehnică are o valabilitate de 2 ani; de precizat este faptul că în această categorie sunt cuprinse și autoturismele de uz personal;
  • vehicule pentru transportul de persoane care au loc special pentru șofer și minim alte 8 locuri pe scaune pentru pasageri – ITP-ul se acordă pentru o perioadă de 2 ani; pe acest segment sunt incluse și microbuzele, alături de autocarele și autobuzele destinate transportului de persoane, efectuat de agenți comerciali;
  • autovehiculele folosite pentru transportul de persoane pe segmentele: taxi, învățarea conducerii auto și închirieri auto de firme specializate – inspecția tehnică periodică are o valabilitate de doar 6 luni;
  • autovehiculele folosite ca ambulanță – ITP-ul are o valabilitate de 1 an.

În ceea ce privește vehiculele de transport marfă și cele agricole, termenele de valabilitate ale ITP-ului sunt următoarele:

  • autovehicule pentru transportul de marfă, care au o masă totală de peste 3500 kilograme – ITP-ul are o valabilitate de 1 an,
  • remorci şi semiremorci care au o masă totală de peste 3500 kilograme – ITP-ul are o valabilitate de 1 an,
  • remorci şi semiremorci care au o masă totală până în 3500 kilograme – ITP-ul are o valabilitate de 2 ani,
  • remorci şi semiremorci cu destinație apicolă – ITP-ul are o valabilitate de 3 ani,
  • tractoare care au o masă totală de peste 3500 kilograme – ITP-ul are o valabilitate de 1 an,
  • tractoare care au o masă totală până în 3500 kilograme – ITP-ul are o valabilitate de 2 ani.

Începând din anul 2014, la finalizarea verificării se eliberează un Certificat de Inspecţie Tehnică Periodică, fapt ce nu înseamnă ca posesorii de autovehicule au vreo obligație suplimentară financiară sau de altă natură. Certificatul este un act complementar anexei de la certificatul de înmatriculare; nu o înlocuiește pe aceasta, căci tot în respectiva anexă sunt consemnate realizarea inspecției tehnice periodice și data până la care aceasta este valabilă.

Verificarea valabilității ITP-ului

V-ați achitat de sarcină și ați efectuat inspecția tehnică periodică, dar nu sunteți siguri dacă efectuarea ITP-ului și rezultatul pozitiv obținut sunt regăsite și în documentele oficiale centralizate? Ei bine, website-ul oficial al Registrului Auto Român vă dă posibilitatea să verificați dacă au fost transmise, înspre RAR, detalii privind ITP-ul efectuat de dumneavoastră.

Pentru verificarea online, trebuie să urmați pașii indicați mai jos:

  1. pregătiți documentele de identitate ale autovehiculului, mai precis Cartea de Identitate a Vehiculului;
  2. accesați website-ul Registrului Auto Român, la linkul: http://prog.rarom.ro/rarpol/;
  3. completaţi seria Cărţii de Identitate a Vehiculului sau seria caroseriei în formularul deschis pe website. Este important să luați în considerare un fapt: dacă vehiculul dumneavoastră are seria caroseriei alcătuită din mai puțin de 17 caractere, este recomandat să efectuați căutarea după seria Cărții de Identitate a Vehiculului, prescurtată ca serie CIV;
  4. scrieți codul captcha, adică acele patru caractere ce apar în partea inferioară a formularului online;
  5. apăsați butonul Căutare și veți primi datele solicitate.

Dacă datele pe care le primiți nu sunt în conformitate cu ceea ce știați dumneavoastră despre rezultatele inspecției tehnice periodice, așteptați 24 de ore și accesați din nou baza de date online. Este necesar un timp pentru actualizarea datelor online. Dacă nici după acest interval, datele online nu corespund cu cele regăsite pe anexa certificatului de înmatriculare, este recomandat să depuneți o ## sesizare online. În acest sens, accesați același link, apăsați butonul sesizare și completați datele solicitate de formularul online; nu uitați să oferiți detalii specifice la rubrica "Observații". Dacă optați pentru accesarea mediului online, trebuie să mai știți ceva: verificarea ITP-ului valabil și accesarea formularului de sesizări se pot face doar pentru autovehiculele care au minim o inspecţie tehnică la reprezentanţe RAR sau la o stație autorizată. Verificarea este valabilă atât pentru autovehiculele noi, cât și pentru cele rulate, provenind din România sau din alte țări.

Oricare dintre noi poate fi prins pe picior greșit și în situații de urgență, adică să fie nevoit să circule cu mașina fără inspecție tehnică periodică. Dar, oricare ar fi situația, noi vă sfătuim să nu circulați fără ITP valabil, căci acest fapt se pedepește conform legislației. Amenda este una mare comparativ cu salariul minim pe economie și, în plus, vi se va reține și certificatul de înmatriculare al mașinii.

Toate articolele

All car seats cleaning

Antifonul auto e eficient și usor de utilizat

Sfaturi · Îngrijirea auto
All car seats cleaning

Schimbul de ulei asigură mentenanța mașinii

Sfaturi · Îngrijirea auto
lack reparieren

Operațiunea de polish farurilor: o necesitate

Sfaturi · Îngrijirea auto
Afişează mai multe