Accidente usoare 

asigurare

Mașinile ne oferă acces la numeroase experiențe fără de care viețile noastre nu ar mai fi atât de palpitante. Însă există și o componentă mai puțin plăcută în viața de șofer, și anume accidentele. Astăzi vom vorbi despre procedurile aferente accidentelor ușoare și opțiunile ce vă stau la dispoziție în cazul în care aveți ghinionul de a fi implicat într-unul.

Constatarea amiabilă a accidentelor ușoare

În primul rând ar trebui să știți că asigurarea obligatorie RCA acoperă pagubele doar în cazul în care doar două mașini sunt implicate în accident. Așadar, dacă luați parte la un carambol pe șosea, procedurile diferă considerabil. Presupunând însă că nu sunt prea multe complicații, constatarea amiabilă a accidentelor ușoare este soluția cea mai la îndemână, pentru că vă scutește de vizita la Poliție, precum și de eventualele amenzi și penalizări aferente. Procedura ce trebuie urmată este destul de simplă, trebuind doar să completați un formular de constatare amiabilă împreună cu celălalt șofer implicat în accident. După aceea, partea vătămată va depune acest formular la compania de asigurări pentru a începe procesul de remediere a daunelor. Ar trebui să mizați pe această soluție de fiecare dată când circumstanțele o permit, fie că este vorba de un banal accident în parcare sau de unul în trafic, pentru că veți economisi mult timp și veți scăpa de o mare bătaie de cap pe partea birocratică. În plus, formularul este valabil chiar și atunci când incidentul are loc în afara drumurilor publice.

Accidente ușoare declarate la Poliție

Bineînțeles că nu întotdeauna se poate ajunge la o constatare amiabilă, fie din cauza circumstanțelor accidentului, fie pentru că au fost produse pagube suplimentare ce nu pot fi acoperite de asigurare. În acest caz, termenul de declarare la Poliție a accidentului ușor este de 24 de ore de la producerea acestuia. Declararea în termenul legal este un aspect de care trebuie să țineți cont în mod deosebit, pentru că depășirea perioadei vă poate aduce suspendarea permisului pentru o lună, chiar dacă accidentul nu s-a produs din cauza dumneavoastră. Cam acestea ar fi cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știți în legătură cu acest subiect. Așa că, data viitoare când veți fi implicat într-un astfel de episod, să vă aduceți aminte că lucrurile nu-s chiar atât de negre și că totul, până la urmă, se va rezolva. Așa e viața de șofer, cu multe aventuri și peripeții.

În sus