Atestate profesionale 

documente

Fiecare dintre noi a visat măcar o dată să plece în lumea largă cu o mașină și o companie plăcută alături. Cine ar refuza să răzbată șoselele în lung și-n lat pentru a descoperi noi destinații interesante? Când întreg mapamondul e ca o carte deschisă în fața noastră, încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru a explora cât mai multe locuri noi. Desigur că oricărui călător îi stă bine cu drumul, dar există o serie de condiții care trebuie îndeplinite pentru ca această experiență să fie una desăvârșită. Fie că ne dorim să avem la îndemână instrumentele practice pentru a transporta în mod legal mai multe persoane, fie că vrem să plecăm într-o excursie cu mașina alături de toți membrii familiei sau pur și simplu vrem să fim șoferi cu acte în regulă pentru un loc de muncă nou, întâmpinăm aceeași dificultate: obținerea de atestate profesionale pentru transportul de persoane.

În prezent, există o multitudine de firme autorizate care oferă servicii de suport și consultanță în acest domeniu, însă nu toată lumea are la dispoziție timpul necesar pentru a le căuta. Deseori, legislația în vigoare este complicată și stufoasă. De aceea, am întocmit un set de informații punctuale care să vă ajute pentru următorii pași pe care trebuie să-i urmați pentru a vă îndeplini visul. Vă invităm, așadar, să deslușim misterul din spatele acestor atestate pentru șoferi și să înțelegem mai bine care sunt demersurile și actele necesare pentru obținerea unei autorizații pentru transportul de persoane.

Primii pași pentru obținerea de atestate profesionale

În primul rând, ar trebui să vă doriți cu adevărat să fiți în spatele volanului. Există o serie de responsabilități și riscuri pe care fiecare dintre noi trebuie să și le asume în momentul luării acestei decizii. Așa că ar fi recomandabil să efectuați câteva exerciții de imaginație, prin care să testați această dorință pe care doriți să o puneți în practică. Bineînțeles, balanța se echilibrează atunci când știm că deplasarea și confortul devin opțiuni ușor de accesat. În clipa în care hotărârea a fost luată, iată ce trebuie să faceți:

Cursuri de pregătire profesională

Pentru obținerea acestor atestate profesionale de transport de persoane, orice inițiat trebuie să urmeze un set de cursuri susținute de persoane autorizate, cu experiență în domeniu. De aceea, este bine ca înainte să vă înscrieți pentru examinarea de final, să căutați în localitatea în care doriți să dați acest test cel mai bun conducător auto avizat pentru a vă explica cum și ce anume trebuie să învățați. În funcție de experiența dobândită ca șofer înaintea acestei pregătiri, personalul specializat vă va ghida în înțelegerea noțiunilor teoretice. Ulterior, va trebui să depuneți, la Agenția Regională ARR, un dosar cu următoarele acte obligatorii:

  • o fotografie color actuală în format 25×32 mm
  • o copie după actul de identitate
  • o copie după permisul de conducere față/verso
  • dovada plății taxelor, respectiv a chitanței și a mandatului poștal în copie
  • o cerere, pe care o veți completa în momentul înscrierii

După ce veți rezolva problema actelor și v-ați consultat cu personalul specializat în domeniu, veți ști pentru care din următoarele certificate trebuie să vă pregătiți: Certificatul de Calificare Profesională Continuă, întâlnit și sub acronimul C.P.C sau Certificatul de Calificare Profesională Inițială (C.P.I). Pentru ambele va fi nevoie să aprofundați cu atenție informațiile teoretice cu privire la legea transportului de persoane și a regulilor de circulație pentru a trece cu succes de examinarea teoretică și practică. Totuși, există o serie de diferențe între aceste două tipuri de certificate.

Obținerea Certificatului de Calificare Profesională Continuă (C.P.C)

Pentru C.P.C este necesar să completați un chestionar format din 30 de întrebări. Acesta este conceput prin formatul tip grilă și vă va testa cunoștințele acumulate. E important de știut că timpul de completare a acestor cerințe este de 40 de minute, iar pentru fiecare întrebare în parte un singur răspuns din patru disponibile este corect. Dacă în urma verificării comisiei cel puțin 21 de răspunsuri au fost bune, urmează să mai treceți de încă două impedimente: completarea întrebărilor directe, la care va trebui să răspundeți în scris și să rezolvați 6 studii de caz referitoare la posibilele situații întâlnite în timpul transportului de persoane. Nu vă speriați, nu e un test imposibil de trecut! E nevoie doar de un pic de curaj și perseverență!

Obținerea Certificatului de Calificare Profesională Inițială (C.C.P.I)

Pentru cel de-al doilea tip de certificat sunt alocate 70 de întrebări, dintre care 40 sunt tip grilă și 30 cu răspuns scris. Timpul alocat pentru rezolvarea testului este de 120 de minute, iar participantul trece examenul dacă răspunde corect la cel puțin 49 de întrebări. De asemenea, candidații trebuie să găsească soluții pentru cele șase studii de caz pentru care li se alocă încă 2 ore. La final, cei care vor avea un punctaj corect de minimum 70% vor trece în etapa următoare: examenul practic. Mulți spun că din cauza emoțiilor nu reușesc să treacă de această ultimă etapă. Recomandăm să nu lipsiți de la lecțiile de condus și să-i întrebați pe instructori despre orice curiozitate vă trece prin minte. Ieșiți din zona de confort și profitați de prezența acestora lângă dumneavoastră pentru ca în timpul examenului să fiți stăpâni pe informațiile dobândite în practică. După acest efort, veți fi răsplătiți cu atestatul mult dorit, eliberat de Autoritatea Rutieră Română.

Legitimația de serviciu conducător auto

În cazul în care veți folosi permisul obținut pentru transportul de persoane, va fi nevoie să procurați o legitimație de serviciu pentru conducători auto. Acesta este un document necesar dacă vă veți angaja pentru o firmă de transport persoane, precum tur-operatori, taxi sau maxi-taxi. Această legitimație se poate obține prin comandarea online pe site-ul dedicat special acestui tip de servicii. Conform legislației în vigoare, ea trebuie să conțină o fotografie, să fie vizată semestrial și să conțină numărul contractului de muncă al angajatului firmei de transport. Ele pot fi achiziționate la prețul de 9,95 RON/buc și nu trebuie să lipsească din recuzita șoferilor pentru transportul de persoane. În caz contrar, abaterile se pedepsesc de către polițiștii rutieri cu amenzi de până la 6000 lei, conform Hotărârii de Guvern nr.69 din 1 februarie 2012. Așadar, aveți grijă să verificați în permanență ca acest act să fie în vehiculul cu care plecați la drum.

Alte informații utile

În funcție de transportul pe care îl veți efectua, va fi nevoie să fiți vigilenți cu privire la o serie de acte pentru licența de transport pentru a vă putea deplasa în mod legal cu persoanele din vehiculul pe care îl conduceți. Pe lângă atestatele profesionale și legitimația de serviciu, Autoritatea Română Rutieră impune completarea și însușirea unor documente tip cereri sau fișe. În acest sens, ARR vă stă la dispoziție cu toate formularele de care veți avea nevoie pe următorul site. De asemenea, pe această platformă găsiți un număr și o adresă de e-mail, în caz de aveți neclarități în ceea ce privește completarea actelor necesare transportului de persoane. Totodată, în unele cazuri este necesară prezentarea unui contract de transport persoane, referitor la călători și la bagajele acestora și obligațiunile aduse de transportatori și agențiile de turism. Un astfel de contract poate fi descărcat de pe această pagină.

Deși pare că toate demersurile pentru a vă asigura un transport în liniște și siguranță sunt complicate, nu trebuie să vă speriați. Procurați actele necesare din timp și informați-vă cu privire la legislația în vigoare, astfel încât să nu aveți parte de neplăceri în timpul excursiilor dumneavoastră. Fiți mereu cu un pas înainte și problemele se vor reduce considerabil. Învățați consecvent pentru atestatele profesionale și fiți pregătiți pentru orice situație imprevizibilă, evitând astfel riscul de a plăti amenzi sau de a vă pierde certificarea auto. Nu uitați să vă bucurați de călătorii, chiar dacă veți avea rolul de conducător auto. Starea de bine și de relaxare ajută la reducerea posibilităților de a cauza accidente. Mult succes și drum bun!

În sus