Salt la conținutul principal
Opel Calibra

Opel Calibra

Opel este una dintre cele mai longevive companii producătoare de mașini din lume. Rădăcinile sale ajung tocmai până la anul 1863, când Adam Opel deschide o fabrică de mașini de cusut. În 1886, fabricile Opel încep să producă biciclete, urmând ca 13 ani mai târziu să lanseze primul automobil, intrând astfel într-o industrie promițătoare care avea să cucerească întreaga lume. De-a lungul timpului, compania germană a adus numeroase contribuții în ceea ce privește dezvoltarea industriei auto, dobândindu-și, pe bună dreptate, o reputație nemaipomenită care a străbătut întreg mapamondul. Astăzi vom parcurge scurta și interesanta istorie a seriei Opel Calibra, un coupé sport care a făcut furori în perioada în care a fost produs. Mașina a fost proiectată ca răspuns la invazia de coupé-uri sport create de producătorii japonezi, care au invadat piața europeană la sfârșitul anilor ’80. Deși a împrumutat numeroase elemente de la prima generație Opel Vectra, Calibra a reușit să-și stabilească o identitate de sine stătătoare, chiar dacă a avut denumiri diferite în anumite părți ale lumii. Astfel, în Statele Unite era cunoscută drept Vauxhall Calibra, în America de Sud purta numele de Chevrolet Calibra, în timp ce în Australia se numea Holden Calibra.

Caracteristici Principale

Opel Calibra a fost prezentată publicului în cadrul Salonului Auto Internațional de la Frankfurt din anul 1989, reușind să impresioneze atât publicul de specialitate, cât și entuziaștii auto. Asta pentru că această mașină era cu mult înaintea vremurilor sale. Pornind de la designul îndrăzneț, futurist și ajungând la performanțele de invidiat, Calibra reprezenta un pas important în evoluția mașinilor sport de pe piața europeană. Modelul avea cel mai mic coeficient de frecare din toate mașinile de producție din lume și a rămas cu această performanță până în anul 1999, când au apărut Honda Insight și Audi A2. Modelele inițiale erau disponibile în două variante de motorizare, ambele pe benzină. Prima dispunea de un motor cu opt valve de 2.0 litri ce dezvolta 115 cai putere și atingea o viteză maximă de 203 km/h, în timp ce a doua avea 16 valve, patru cilndri, dezvolta 150 de cai putere și atingea o viteză maximă de 223 km/h. Deși era o mașină sport, designerii au făcut o treabă nemaipomenită, astfel încât dotările de care șoferii se puteau bucura erau cu mult peste așteptări: un încăpător portbagaj de 980 de litri, servodirecție și o cutie de viteze performantă în cinci trepte. Printre dotările opționale se numărau cutia de viteze automată în patru trepte sau aerul condiționat.

Alte modele

În anul 1992, Opel a scos pe piață o versiune de top a seriei, numită Calibra Turbo. Printre dotările standard amintim de tracțiunea integrală, scaunele sport sau jantele de 16 țoli confecționate din aliaj ușor. Cu toate acestea, atracția principală a modelului era impresionantul motor turbo de 2.0 litri ce dezvolta nu mai puțin de 204 cai putere. În anul 1997, aproape de sfârșitul producției, germanii de la Opel au decis să încheie ciclul de viață al acestei spectaculoase mașini cu o ofertă specială. Au lansat modelul Last Edition, produs într-o ediție limitată, care venea cu un șasiu sport, tapiserie din piele și aer condiționat. Sub capotă se găseau fie un motor V6 de 2.5 litri, fie un motor cu patru cilindri de 2.0 litri, capabil de 136 de cai putere. Deși producția a încetat la finalul lunii august a anului 1997, Calibra este în continuare una dintre cele mai îndrăgite mașini sport din lume, motiv pentru care este foarte căutată pe piața mașinilor second hand. Dacă aveți răbdare, s-ar putea să găsiți câteva oferte foarte avantajoase.