Salt la conținutul principal
Opel Omega

Opel Omega

Peste un milion de autovehicule sunt produse anual în fabricile Opel şi pleacă spre ţări europene, asiatice, sud-americane şi africane. Brandul e unul recunoscut la nivel mondial pentru tehnologiile inovatoare, pentru fiabilitatea şi designul atractiv al maşinilor sale. Lui Adam Opel, lăcătuş de meserie, i se datorează începuturile companiei în anul 1862; fabrica producea maşini de cusut şi biciclete, iar în 1899 şi-a făcut debutul în industria constructoare de maşini prin Opel Patentmotorwagen „System Lutzmann“, un vehicul cu două locuri şi motor de 3.5 cp. Zece ani mai târziu, Opel lansa „Maşina Doctorului“, adică modelul Opel 4/8 PS foarte apreciat pentru rezistenţa sa şi comportamentul foarte bun pe drumuri de ţară, fapt pentru care a devenit un preferat al medicilor din Germania. În deceniile următoare, Opel a traversat perioade de glorie – mai ales în anii interbelici, şi perioade de regres – în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Calitatea automobilelor Opel şi preţuirea cu care brandul a fost înconjurat au fost factori principali ai capacităţii de redresare, dar şi ai obţinerii de importante titluri internaţionale şi vânzări semnificative. În 1928, Opel era cel mai mare exportator german de automobile, iar în anii 1930 fabrica din Rüsselsheim era cea mai productivă din Europa. Apoi, compania a dat de cinci ori câştigătorul titlului Maşina Anului în Europa: 1985 - Opel Kadett E, 1987 - Opel Omega A, 2009 - Opel Insignia, 2012 - Opel Ampera, 2016 - Opel Astra K. În prezent, Opel este o subsidiară a General Motors Company şi operează cu patru branduri: Opel, Vauxhall, Buick şi Holden.

Prima generație Opel Omega A

Mașina Anului 1987 a fost desemnat automobilul Opel Omega. Vehiculul a fost lansat în 1986, iar titlul a fost obţinut datorită conceptului cu care Opel Omega a revoluţionat piața automobilelor de pe segmentul executive: management electronic al motorului, ABS, computer de bord și sistem de autodiagnoză. Pentru propulsie, compania germană a optat pentru diversitate, prima generație, Omega A, fiind disponibilă în 20 de variante de motoare pe benzină, între 1.8 și 4.0 litri, și alte trei variante diesel de 2.3 litri. Dotările au fost dezvoltate pe patru nivele de echipare: LS – baza, care a inclus modelul LS Caravan de tip furgonetă, GL; GLS – în versiunile estate și sedan, cu finisaje în lemn și parbriz electric pe spate; și CD – cu faruri anticeață și scaunele din față încălzite.

A doua generație Omega B

În anul 1994 a fost lansată a doua generație a seriei, aceasta fiind așteptată încă de la începutul deceniului. Utilizând aceeași platformă și tracțiunea pe spate, noul Opel Omega B s-a dovedit a fi o mașină complet nouă, datorită liniilor moderne ale designului exterior. Gama de motorizări a fost schimbată, Opel optând pentru restrângerea de motoare pe benzină de 2.0 litri, 2.5 litri și 3.0 litri și diesel de 2.0 litri și 2.5 litri. Primul facelift al generației a avut loc în 1999 și a inclus: introducerea ESP, o consolă nouă cu GPS, sistem de aer condiționat revizuit și design nou pentru capotă și facias. În anul 2001 a fost introdus motorul diesel 2.5 DTI, marca BMW. Între 1999 și 2001, Opel a dezvoltat două prototipuri sedan și estate pentru seria B, vizând concurența vehiculelor BMW Seria 5 și Mercedes-Benz Clasa E. Ambele protipuri aveau la bază motoare V8, în 8 cilindri. Cea de-a doua generație Opel Omega a obținut titlurile Semperit Mașina Anului în Irlanda și RJC Mașina Anului, în Japonia. Producția seriei Opel Omega a încetat în 2003, dar un Opel Omega second hand este o alegere viabilă pentru conducătorii auto care îşi doresc o mașină rezistentă, fiabilă la un preț accesibil.