Salt la conținutul principal
AutoScout24 este disponibil momentan doar într-o măsură limitată pe motivul unor lucrări de întreținere. Acest lucru afectează unele funcții, cum ar fi contactarea vânzătorilor, login-ul sau administrarea vehiculelor dvs. puse la vânzare.
tesla-model-x-l-01.jpg

Tesla Model X

Tesla Model X Prezentare

Găsiți aici o prezentare completă a autovehiculului Tesla Model X, inclusiv detalii despre cele mai importante caracteristici, motorizare, dotare și alte informații utile despre modelul autovehiculului. Citeste mai mult

Nou din:
Uzat din:
*Cel mai mic preț pe AutoScout24 în ultima lună

Conceptul producătorului auto din California, Tesla : componentele şi şasiul unui roadster britanic produs în serie sunt combinate cu motoare electrice. Astfel, acesta demonstrează în 2006 că maşinile electrice potrivite utilizării zilnice sunt deja realizabile, chiar dacă majoritatea marilor producători auto ezitau să urmeze trend-ul maşinilor electrice. Tesla, după ce sărbătoreşte în 2011 un prim succes, întâmpină şi eşecuri. Astfel, producţia a fost de mai multe ori amânată – situaţie întâlnită şi la sedanul Model S, prezentat în 2012. După listarea companiei la bursa NASDAQ din New York, aceasta ajunge să aibă o poziţie sigură ca producător de autoturisme. Fundalul: Pe baza conceptului autoturismului electric cu zero emisii, compania cu sediul în Silicon Valley ajunge să producă acest model în serie şi în curând dezvoltă o mică familie de modele. Maşinile Tesla, cu motoarele lor electrice, ar trebui să aibă o autonomie puţin mai mare ca o maşină convenţională cu motor termic, iar astfel, acestea ar trebui să fie mai mult decât nişte simple modele de nişă. Cei de la Tesla nu au încă nici un model destinat clasei mici. După roadster-ul sportiv cu două locuri şi sedanul sportiv cu şapte locuri, compania din California lucrează la cea de a treia dezvoltare a lor, crossover-ul Model X. Detaliu spectaculos: Model X are cinci uşi, iar cele din spate sunt uşi cu deschidere verticală.

Ca design, Tesla Model X se orientează după van-uri şi SUV-uri

Cu dezvoltarea Model X, producătorul vrea să materializeze un concept care combină elemente ale monovolumelor, coupé-urilor şi a Sport Utility Vehicle (SUV)-urilor. În materie de accelerare, noul Crossover chiar se poate întrece cu maşini din clasa sportivă. Inginerii Tesla au preluat de la modelele din acest segment conceptul uşilor cu deschidere verticală, concept rareori întâlnit în producţia de serie. Pasagerii ajung la locurile din spate prin aceste uşi cu balamalele pe acoperiş, ele deschizându-se în sus, ca nişte aripi. Însă, uşile din faţă ale autoturismului electric se deschid normal, aşa cum suntem obişnuiţi. Astfel, Model X este singurul autoturism produs în serie de pe piaţă, care să vină cu această combinaţie de uşi. Această caracteristică unică reprezintă highlight-ul optic, însă are şi un uz practic: uşile au nevoie de foarte puţin spaţiu pentru a se deschide, iar aceasta uşurează accesul la locurile din spate. Tesla Model X vedere din spate

Tesla produce Model X în serie ca maşină cu 7 locuri

Cu o lungime de aproape cinci metri şi o lăţime bună de doi metri, vehiculul electric de la Tesla se orientează după SUV-urile mari. Datorită ampatamentului lung de 3,0 metri, crossover-ul californian, la fel ca marile SUV-uri şi monovolume, pune la dispoziţie suficient spaţiu ca în spate să fie loc pentru o a treia banchetă, iar astfel Model X părăseşte liniile de asamblare având 7 locuri. Uşile cu deschidere verticală uşurează accesul în maşină, fiind mai late la nivelul capului. Accesul la cea de a treia banchetă este uşurat datorită scaunelor pe şină din al doilea rând, care se pot trage în faţă şi în spate pentru a permite pasagerilor să ajungă la locurile respective. Astfel, Model X ar trebui să se stabilească ca maşină de familie, dată fiind dimensiunea mare şi flexibilă specifică unui van.

Model X poartă imaginea brand-ului Tesla şi are o formă tipică coupé-urilor

Dacă conceptul interiorului a fost preluat de la SUV-uri şi monovolume, pentru formarea caroseriei, inginerii Model X s-au inspirat de la coupé-uri. Astfel, datorită liniei acoperişului în cădere, maşina electrică cu o înălţime de 1,62 metri are un aspect elegant, care se diferenţiează în mod clar de van-uri şi subliniază totodată caracterul sportiv al modelelor Tesla. În partea frontală observăm acelaşi stil întâlnit şi la sedanul Model S. Crossover-ul producătorului californian a primit o formă tipică, curbă a caroseriei, completată de forma ovală a grilei frontale, înconjurată de o inserție din plastic cu margini cromate. Deoarece motoarele electrice sunt montate direct pe axe, sub capotă nu este nici un motor, iar grila frontală nu este obligatorie. Astfel, avantajul este că spaţiul liber de sub capotă poate fi folosit ca şi compartiment pentru bagaje. Structura îngustă Model X, cu uşa portbagajului mare şi difuzorul din spate, completează aspectul dinamic al noului crossover, aşa cum a dorit Tesla. Tesla Model X vedere din fata

Două motoare electrice pun Tesla Model X în mişcare

Imaginea sportivă a modelului este asigurată şi de performanţele acestuia. Ca în cazul sedanului sportiv, producătorul oferă crossover-ul cu două motoare electrice, unul montat pe axul din faţă şi celălalt pe axul din spate, oferind modelului tracţiune integrală. Acest concept face ca Model X să fie un vehicul cu tracţiune integrală permanentă, care aduce avantaje în materie de manevrabilitate şi în condiţii de suprafeţe alunecoase. Din cauza răspunsului direct al motoarelor electrice, sprint-ul crossover-ului este atins în timp record, timp pe care doar maşinile tradiţionale cu foarte mulţi cai putere îl pot atinge: sprint-ul de la 0 la 100 km/h este realizat în sub cinci secunde.

Tesla oferă Model X cu două pachete de baterii diferite

Varianta de bază vine echipată cu 60 kWh, puşi la dispoziţie de bateriile lithium-ion montate în podeaua automobilului. Varianta mai performantă vine cu 85 kWh, iar astfel Model X ar trebui să atingă peste 400 km cu zero emisii. Datorită staţiilor de încărcare rapidă Tesla, acumulatorii modelului se pot încărca în 20 de minute până la 50%. Atunci când acesta este încărcat de la priză, timpul de încărcare este mai mare.