Salt la conținutul principal
AutoScout24 este disponibil momentan doar într-o măsură limitată pe motivul unor lucrări de întreținere. Acest lucru afectează unele funcții, cum ar fi contactarea vânzătorilor, login-ul sau administrarea vehiculelor dvs. puse la vânzare.

Actele de înmatriculare auto, un dosar serios

Pe drumurile din România nu pot circula vehicule rutiere neînmatriculate, conform legislației în vigoare. În consecință, înmatricularea este un pas esențial dacă vreți să vă bucurați de autovehiculul pe care ați reușit să îl achiziționați recent.

Ce acte sunt necesare pentru înmatricularea auto – vă spunem noi în cele ce urmează.

Înmatricularea auto este un proces complex, ce necesită parcurgerea unor etape și obținerea mai multor documente; acestea depind de trei factori:

  • Vehiculul este nou sau rulat,
  • Vehiculul a mai fost sau nu înmatriculat,
  • Vehicul provine din România, din alte țări din spațiul Uniunii Europene sau din țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Vom analiza pe rând aceste situații ipotetice pentru a vă da o mână de ajutor la întocmirea dosarului cu acte de înmatriculare auto.

Acte înmatriculare pentru un autoturism nou

Dacă sunteți fericitul posesor al unui vehicul rutier nou-nouț, care nu a mai fost înmatriculat niciodată, veți avea nevoie de nu mai puțin de zece documente pe care să le introduceți în dosarul de înmatriculare, înaintat Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

  • În cazul în care vehiculul a fost achiziționat din România sau dintr-o țară aflată în Uniunea Europeană, trebuie să prezentați următoarele documente:
  1. Cererea de înmatriculare a vehiculului, semnată de dumneavoastră; cererea poate fi descărcată de pe paginile de internet ale Direcțiilor Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Prefecturilor sau poate fi luată ca exemplar tipizat de la birourile Direcțiilor,
  2. Fişa de înmatriculare a vehiculului, semnată și vizată de instituția fiscală de a cărei jurisdicție aparțineți; e bine de știut faptul că și acest document poate fi descărcat online tot de pe website-urile Direcțiilor Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor,
  3. Carte Identitate pentru vehiculul rutier – un document de maxim importanță care trebuie prezentat în original şi copie,
  4. Actul care dovedește că sunteți proprietarul de drept al vehiculului – documentul se prezintă în original şi copie,
  5. Cartea dumneavoastră de identitate în format original şi în copie xerox,
  6. Asigurarea de răspundere civilă auto, aflată în termen de valabilitate,
  7. Chitanța pentru plata certificatului de înmatriculare; această taxă se achită la ghișeele Direcției,
  8. Chitanța pentru plata plăcuţelor de înmatriculare; și această taxă se achită tot la ghișeele Direcției,
  9. Acte care atestă dobândirea personalităţii juridice (în cazul în care vehiculul va fi înmatriculat pe persoană juridică) și împuternicirea acordată persoanei desemnate să se ocupă de înmatriculare.
  10. Împuternicire pentru persoana care efectuează înmatricularea, dacă aceasta nu este și proprietar al vehiculului.

Dacă vehiculul a fost cumpărat dintr-un stat care nu este membru al Uniunii Europene, este necesar ca documentația să fie completată cu un act:

  1. Documentul care atestă că s-au efectuat toate formalităţile vamale de import – acest act trebuie prezentat în original sau în copie legalizată la un notar public.

Acte de înmatriculare pentru un autoturism second hand

Ați devenit proprietarul unui vehicul rulat care a mai fost înmatriculat? Atunci trebuie să știți că numărul de documente de care aveți nevoie pentru înmatriculare este mai mare, la fel ca și numărul de drumuri pe care trebuie să le faceți. Concret, actele necesare pentru înscrierea auto se înmulțesc cu cele care țin de înmatricularea anterioară și verificarea tehnică periodică.

  • Dacă ați achiziționat ## vehiculul din altă țară, vă sunt necesare următoarele acte înmatriculare auto din străinatate:
  1. Cerere înmatriculare vehicul, disponibilă online și la sediul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, așa cum scriam mai sus,
  2. Fişa de înmatriculare a autovehiculului – pentru aceasta sunt valabile condițiile anterior descrise,
  3. Carte de identitate pentru autovehiculul de înmatriculat, în original şi copie,
  4. Documentul de proprietate asupra mașinii (act de vânzare-cumpărare, testament etc.), prezentat în original şi copie,
  5. Documentul de identitate (carte de identitate), în format original şi în copie xerox,
  6. O poliță RCA valabilă,
  7. Documentul care confirmă efectuarea plății pentru certificatul de înmatriculare,
  8. Documentul prin care se atestă că ați achitat costul pentru plăcuţe având numărul de înmatriculare,
  9. Împuternicirea, la notar, prin care se desemnează persoana care reprezintă proprietarul la ghișeu, dacă proprietarul se află în imposibilitatea de a face el înmatricularea,
  10. Acte care validează personalitatea juridică a organizației, precum și actul prin care se împuternicește un reprezentat în relațiile cu Direcțiile Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor,
  11. Documentul valabil care atestă faptul că ați efectuat inspecţia tehnică periodică pentru vehicul,
  12. Actele de înmatriculare emise apriori de autoritățile din țara de proveniență a vehiculului – acestea sunt necesare în original,
  13. Plăcuţele purtând numărul de înmatriculare – tot în original,
  14. Certificatul de autenticitate pentru vehicul, de la Registrul Auto Român.

În situația în care vehiculul rutier a fost achiziționat dintr-o altă țară decât una membră a Uniunii Europene, dosarul dumneavoastră de înmatriculare trebuie să mai cuprindă încă un document: actul care certifică faptul că au fost executate toate formalităţile de import, în conformitate cu normele vamale aprobate în plan internațional.

Ați reușit să găsiți în România un automobil rulat, care să răspundă criteriilor dumneavoastră privind vechimea, numărul de kilometri, starea tehnică, dotări, stare de funcționalitate și preț? Atunci înseamnă că veți achiziționa vehiculul rulat din țară și veți reuși să scutiți eforturi financiare, timp și consum nervos. În acest caz, procesul de înmatriculare devine și mai ușor, căci, de fapt, nu mai vorbim de înmatriculare, ci de transcriere de pe un proprietar pe altul.

Dosarul dumneavoastră va cuprinde cererea clasică de înmatriculare, aceeași fișă de înmatriculare, despre care am discutat deja, dar ea trebuie să fie contrasemnată de vechiul proprietar și de dumneavoastră, în calitate de nou proprietar, actul care certifică faptul că deveniți proprietar, cartea vehiculului, cartea dumneavoastră de identitate, documentul care demonstrează faptul că autovehiculul a trecut cu bine inspecția tehnică periodică, polița RCA, certificatul de înmatriculare unde se consemnează noul proprietar, chitanțele conform cărora ați achitat certificatul de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare și, bineînțeles, plăcuțele purtând numărul de înmatriculare (dacă fostul proprietar nu dorește să își păstreze numărul de înmatriculare anterior avut).

Toate articolele

parking-825371 1920

Sfaturi și trucuri legate de parcare cu spatele

Sfaturi · Legislație Auto
führerschein-beantragen

Tot ce trebuie să știi despre plata unor amenzi de circulație

Sfaturi · Legislație Auto
autoversicherung

Informații importante despre trusa medicală auto

Sfaturi · Legislație Auto
Afişează mai multe