Salt la conținutul principal
AutoScout24 este disponibil momentan doar într-o măsură limitată pe motivul unor lucrări de întreținere. Acest lucru afectează unele funcții, cum ar fi contactarea vânzătorilor, login-ul sau administrarea vehiculelor dvs. puse la vânzare.

Tot ce trebuie să știi despre accidente ușoare

Fie că e vorba de un accident în parcare, fie că se întâmplă în trafic, orice șofer ar trebui să cunoască pașii cei mai importanți ce trebuie făcuți în astfel de situații. Așa că, în cele ce urmează vom trece în revistă obligațiile ce vă revin într-un asemenea caz.

Ce spune legislația despre accidente ușoare

Viața de șofer nu e întotdeauna roz, pentru că uneori apar tot felul de situații care ne pun în dificultate. Oricât de atent este un conducător auto, oricât de experimentat ar fi în tainele condusului, traficul implică un număr foarte mare de persoane și situații imprevizibile. Așadar, a cunoaște în detaliu cadrul legislativ și opțiunile care vă stau la îndemână este un aspect deosebit de important. Legislația în vigoare spune că un accident ușor trebuie să îndeplinească două condiții esențiale. Cea mai importantă dintre acestea este ca pagubele rezultate în urma accidentului să fie doar de natură materială. Cea de-a doua presupune ca măcar unul din vehiculele implicate să se fi aflat în mișcare în momentul producerii accidentului. Legea stipulează ca termen de declarare accidente ușoare maxim 30 de zile de la producere, iar depășirea acestuia poate duce la amenzi sau chiar pierderea permisului.

Constatarea amiabilă a accidentelor auto ușoare

Constatarea amiabilă e soluția recomandată pentru accidente ușoare în parcare sau circumstanțe asemănătoare. Aceasta presupune semnarea de către ambii șoferi a unui formular de constatare amiabilă. Formularul cu pricina va fi dus apoi la firma de asigurări, care are obligația să achite despăgubirile. Constatarea amiabilă vă va ajuta să economisiți timpul consumat cu drumurile și declarațiile de la Poliție, ea înlocuind din punct de vedere legal procesul verbal întocmit de către polițiști. Totodată, în cazul nefericit în care dumneavoastră ați fost de vină pentru producerea accidentului, veți putea scăpa de o amendă usturătoare și de alte eventuale probleme neprevăzute. În general, fie că sunteți de vină, fie că ați fost păgubit, e bine să discutați cu celălalt șofer pentru a ajunge la o astfel de înțelegere. Doar că nu se întâmplă întotdeauna ca celălalt șofer să fie pe aceeași lungime de undă.

Declarație accidente ușoare

Pentru cazul nefericit în care nu ajungeți la o înțelegere cu celălalt șofer, aveți la dispoziție procedura de declarare accidente ușoare. Pentru asta va fi nevoie să știți cât mai multe detalii legate de împrejurările în care s-a produs accidentul. Informații precum ora la care a avut loc, ordinea în care s-au petrecut evenimentele sau numărul de înmatriculare al celuilalt autovehicul sunt deosebit de importante atunci când veți face declarația la sediul de poliție. Pe baza acestei declarații, polițiștii vor demara o anchetă pentru a stabili vinovatul și vor aplica măsurile care se impun. În cazul în care celălalt șofer a fost de vină, e bine să vorbiți cu persoanele care au asistat la accident pentru a-i avea drept martori. Asta dacă nu aveți deja montată pe mașină o cameră de luat vederi cu care să vă demonstrați nevinovăția.

Scurtă recapitulare

În continuare vom face un scurt rezumat al informațiilor prezentate mai devreme și al pașilor care trebuie urmați:

  • preventiv, trebuie să aveți la îndemână copii după actul de identitate, actele mașinii și RCA
  • dacă accidentul s-a petrecut în trafic, scoateți mașina de pe carosabil, faceți o verificare amănunțită a daunelor și rețineți cât mai multe amănunte legate de desfășurarea accidentului
  • în cazul daunelor suplimentare (mobilier stradal, balustrade, borduri, etc.) sunteți obligați să faceți o declarație la poliție
  • discutați cu celălalt șofer și încercați să negociați semnarea constatării amiabile
  • dacă nu se poate ajunge la o înțelegere, trebuie să ajungeți la un sediu de poliție în maxim 24 de ore

Concluzii

După cum ați putut observa, situația poate fi rezolvată în două moduri, în funcție de circumstanțe și de comunicarea cu celălalt șofer implicat. În general, e bine să ajungeți la constatare amiabilă, pentru că astfel veți economisi timp prețios, însă dacă apar probleme aveți întotdeauna la dispoziție varianta declarației la poliție. Important e să vă păstrați calmul și să încercați să comunicați în mod pașnic cu celălalt șofer, dacă acest lucru este posibil. Până la urmă, cu toții greșim și important este să învățăm ceva din asta.

Toate articolele

parking-825371 1920

Sfaturi și trucuri legate de parcare cu spatele

Sfaturi · Legislație Auto
führerschein-beantragen

Tot ce trebuie să știi despre plata unor amenzi de circulație

Sfaturi · Legislație Auto
autoversicherung

Informații importante despre trusa medicală auto

Sfaturi · Legislație Auto
Afişează mai multe