Ford Scorpio autovehicule second-hand cumpărați pe AutoScout24

Găsiți-vă autovehiculul de vis

Oferte pentru căutarea dumneavoastră

Oferte pentru căutarea dumneavoastră

Ford Scorpio

Ford este unul dintre producătorii care au adus cele mai semnificative contribuții în industria mondială a automobilismului. Sub tutela vizionarului Henri Ford, compania înființată în anul 1903 a revoluționat procesul de producție introducând prima linie mobilă de asamblare în anul 1913.

De-a lungul timpului, Ford Motor Company a scos pe piață numeroase modele competitive, printre acestea numărându-se și Ford Scorpio. Produsă de divizia europeană a companiei între anii 1985 și 1998, Scorpio era o mașină de lux menită să înlocuiască seria Ford Granada, care era deja depășită din punct de vedere tehnologic.

Prima Generație

Lansat în anul 1985, modelul Ford Scorpio împrumuta o bună parte din elementele mecanice folosite pentru Ford Sierra. Versiunile inițiale erau echipate cu două tipuri de motoare. Primul era motorul Pinto de 1.8 și 2.0 litri. Cel de-al doilea era motorul V6 Cologne de 2.4, respectiv 2.8 litri. Inginerii de la Ford au proiectat modelul Scorpio cu gândul la o limuzină de lux care să rivalizeze cu Mercedes sau BMW care dominau această piață la vremea respectivă.

Pentru a realiza acest obiectiv, mașina beneficia de sisteme destul de inedite precum parbrizul cu încălzire electrică sau tracțiune integrală. Însă cea mai remarcabilă dotare era fără îndoială sistemul ABS, disponibil pentru prima oară ca dotare standard pentru o mașină produsă în masă.

Prima generație Ford Scorpio a fost disponibilă la început doar în versiunea hatchback, însă ulterior au fost adăugate în cadrul seriei și variantele saloon și estate. La sfârșitul anului 1989 a fost introdusă pe piață versiunea Scorpio Cosworth, echipată cu puternicul motor V6 Cosworth de 2.9 litri.

A Doua Generație

A doua generație Ford Scorpio a debutat în anul 1994 și era disponibilă în variantele saloon și estate. Atât designul interior, cât și cel exterior au suferit schimbări majore, noile modele beneficiind de faruri, grila radiatorului și mânere noi nouțe. Aceste schimbări estetice au stârnit câteva controverse atât în rândurile fanilor, cât și în presa automobilistică.

Noul Ford Scorpio venea cu trei versiuni de echipare. Versiunea de bază purta numele Executive și includea ca dotări standard ABS, geamuri electrice și servodirecție. Versiunea Ghia avea în plus jante din aliaj și aer condiționat, în timp ce versiunea Ultima includea un sistem de control al climei, tapițeria din piele sau scaune electrice.

În ceea ce privește motorizarea, cumpărătorii aveau numeroase opțiuni interesante cu o capacitate între 2.0 și 2.9 litri. Toate mașinile echipate cu motorul Cosworth de 2.9 litri dispuneau de sistemul de control al tracțiunii, sistemul de control automat al vitezei de croazieră și cutia de viteze automată ca dotări standard, indiferent de versiunea de echipare. La începutul anului 1998, seria a primit câteva îmbunătățiri estetice, precum modificarea farurilor sau micșorarea grilei radiatorului. Producția a fost oprită câteva luni mai târziu.

În cei 13 ani de prezență pe piață, Ford Scorpio a reușit să adune admiratori din toate colțurile lumii, așa că, dacă sunteți interesați, veți găsi oferte generoase pe piața mașinilor second hand.