Salt la conținutul principal
AutoScout24 este disponibil momentan doar într-o măsură limitată pe motivul unor lucrări de întreținere. Acest lucru afectează unele funcții, cum ar fi contactarea vânzătorilor, login-ul sau administrarea vehiculelor dvs. puse la vânzare.

Tot ce trebuie să știi despre plata unor amenzi de circulație

Viața de șofer e plină de evenimente neprevăzute, iar amenzile reprezintă un factor pe care e aproape imposibil să nu-l întâlnești vreodată. De aceea, e important să cunoști prevederile legale, unde se plătesc amenzile și cât timp ai la dispoziție pentru a plăti doar jumătate.

Informații utile despre amenzi rutiere și unde se plătesc acestea

Condusul unei mașini îți poate oferi o sumedenie de beneficii, însă există anumite aspExistă o vorbă înțeleaptă care spune că nimeni nu se naște învățat, ceea ce se aplică și la condus. Asta deoarece șofatul se învață în timp și cu mult, mult exercițiu. Greșelile sunt o parte importantă a procesului de învățare, doar că în trafic ele pot avea consecințe deosebit de grave. Acesta este motivul principal pentru care s-au inventat amenzi rutiere, pentru că ele îi descurajează pe cei tentați să încalce regulile de circulație. Însă mai există un aspect important, anume plata acestora. Legislația în vigoare este ceva mai permisivă și termenul în care poți achita doar jumătate din cuantumul amenzii s-a prelungit de la 48 de ore la 15 zile. Însă trebuie să știi și unde se pot face plățile. Să presupunem că primești o amendă în București. Unde faci plata pentru amenzi de circulație în Sector 4? Dar plata unei amenzi de circulație în Sector 3?

Unde se plătesc amenzile de circulație în România

Să presupunem că ai găsit un loc potrivit pentru o paSă presupunem că oricât de multă grijă ai avut în trafic, la un moment dat ești oprit de către un echipaj de poliție și te trezești cu o frumusețe de amendă. Ce-i de făcut acum? Ei bine, dacă până nu demult pentru plata unei amenzi aveai la dispoziție maxim 48 de ore pentru a beneficia de reducerea la jumătate din cuantumul amenzii, în momentul de față legislația este mai îngăduitoare și prevede un termen de 15 zile. Doar că nu mai poți plăti pe loc. În schimb, poți face plata unei amenzi rutiere la orice unitate teritorială a Trezoreriei Române, la casieriile administrației publice locale din localitatea în care te afli sau prin mandat poștal cu ajutorul Poștei Române. Ba mai mult, poți face plata unei amenzi de circulație online prin intermediul site-ului www.ghiseul.ro, sau printr-un serviciu de internet banking în contul special dedicat amenzilor contravenționale pe care-l găsești online.

Unde se plătesc amenzile de circulație în străinătate

Unul din beneficiile pe care ni-l oferă mașina este mobilitatea, drept pentru care o parte însemnată dintre șoferi aleg să-și petreacă concediile în alte țări și să folosească mașina personală pentru a se deplasa. Dar ce se întâmplă în cazul în care ești plecat în vacanță și iei o amendă pe teritoriul unei alte țări? Ei bine, aici avem două situații distincte, una pentru cazul în care te afli pe teritoriul Uniunii Europene și cealaltă pentru țările din afara spațiului comunitar. Dacă primești o amendă într-o țară UE, trebuie să știi că vei primi amenda acasă, trimisă prin mandat poștal. De cele mai multe ori, împreună cu amenda vei primi și instrucțiuni legate de modalitatea de plată. Ba chiar s-ar putea să fii îndeajuns de norocos încât să poți face plata unei astfel de amenzi rutiere online, lucru care te va scăpa de bătaia de cap asociată cu drumurile inutile.

Plată amenzi rutiere – scurtă recapitulare

Faptul că te trezești la un moment dat cu o amendă nu este un capăt de lume. Ba chiar, am putea spune că e un fel de etapă inițiatică ce te va face conștient de consecințele încălcării legislației rutiere. Așadar, ca să facem o mică recapitulare:

  • vei avea la dispoziție 15 zile în care poți achita jumătate din cuantumul amenzii din momentul în care o primești
  • poți achita cu bani cash la casieriile Trezoreriei Române sau la direcția taxe și impozite din cadrul unităților administrative ale oricărei localități
  • poți face plata unei amenzi online fie prin internet banking, fie prin intermediul site-ului ghișeul.ro

Concluzii

Faptul că în ultimii ani au apărut mai multe opțiuni în ceea ce privește modalitatea de plată pentru amenzi de circulație, cât și prelungirea termenului în care poți achita jumătate din valoare până la 15 zile este îmbucurător pentru orice șofer. Însă cel mai bine ar fi să ții cont de regulile de circulație, pentru că astfel sigur vei putea sta liniștit.

Toate articolele

Sfaturi și trucuri legate de parcare cu spatele

Sfaturi · Legislație Auto

Informații importante despre trusa medicală auto

Sfaturi · Legislație Auto

Acte ITP – Câțiva pași spre siguranță

Sfaturi · Legislație Auto
Afişează mai multe