Salt la conținutul principal
AutoScout24 este disponibil momentan doar într-o măsură limitată pe motivul unor lucrări de întreținere. Acest lucru afectează unele funcții, cum ar fi contactarea vânzătorilor, login-ul sau administrarea vehiculelor dvs. puse la vânzare.

Sfaturi și trucuri legate de parcare cu spatele

Majoritatea șoferilor începători simt anxietate când vine vorba de parcări auto, iar acest lucru este de înțeles mai ales pentru parcări laterale, unde chiar și cei mai experimentați șoferi tot mai întâmpină dificultăți. Însă exercițiul și perseverența pot rezolva totul.

Tipuri de parcări și alte informații utile

Condusul unei mașini îți poate oferi o sumedenie de beneficii, însă există anumite aspecte pe care trebuie să le stăpânești pentru a te putea bucura de ele. În contextul în care orașele noastre devin din ce în ce mai aglomerate, locurile de parcare sunt din ce în ce mai puține, iar cele disponibile nu sunt foarte prietenoase cu începătorii. Bineînțeles, aici nu vorbim de parcări cu spatele pentru că acestea sunt destul de simple dacă înțelegi principiile fundamentale. Parcarea cu fața este și ea ușor de realizat, însă poate ridica dificultăți în momentul ieșirii datorită manevrabilității scăzute. De aceea, e recomandat ca o parcare cu fața să fie înlocuită de parcarea cu spatele oricând este posibil, mai ales pentru șoferii începători. Tot aceștia trebuie să țină minte că parcarea laterală cu fața este o manevră ce trebuie evitată pe cât posibil datorită dificultății ridicate și a spațiului suplimentar necesar.

Cum se face o parcare laterală

Să presupunem că ai găsit un loc potrivit pentru o parcare laterală dreapta. Mai întâi trebuie să te asiguri că ai cel puțin un metru și jumătate mai mult decât lungimea mașinii, iar pentru asta poți, pur și simplu, să stai paralel pe locul de parcare. Dacă totul e în regulă, trebuie să te poziționezi paralel cu mașina din față, la o distanță laterală de cel puțin 80 de centimetri. În acest moment trebuie să oprești, să virezi maxim la dreapta și să dai încet înapoi până când colțul din față stânga al mașinii din spate se află în mijlocul oglinzii retrovizoare. Acesta e semnul că volanul trebuie îndreptat și vei continua să dai înapoi până când botul mașinii tale va trece de mașina din față. După aceea, virează maxim stânga și continuă ușor deplasarea până când ajungi paralel cu bordura. Urmează doar să îndrepți roțile și gata cu parcarea.

Cum se face parcarea cu spatele

Chiar dacă parcarea cu spatele e considerată cel mai ușor tip de parcare, e important de menționat faptul că există câteva reguli fundamentale ce nu trebuie încălcate. În primul rând, trebuie să fii atent la drum și să te asiguri că nu sunt pietoni, animale sau mașini care vin din sens opus sau pe aceeași bandă cu tine. Presupunând că urmează să faci o parcare cu spatele pe stânga, vei semnaliza corespunzător și vei merge câteva lungimi de mașină mai în față. Apoi, treci pe marșarier și dă încet înapoi până când în colțul ferestrei stânga jos vei vedea colțul mașinii lângă care urmează să parchezi. Atunci trebuie să oprești mașina, să virezi maxim la stânga și să dai încet cu spatele până când vei ajunge în poziție paralelă cu celelalte mașini. Acela este semnalul că volanul trebuie îndreptat și deplasarea în spate continuă până la atingerea distanței dorite.

Scurt rezumat pentru parcarea cu spatele

Chiar dacă pare simplu în teorie, când vine vorba de practică lucrurile se schimbă puțin. De aceea, e foarte important să exersezi cu minuțiozitate manevrele de parcare, mai ales pe cele laterale. Așa că, dacă ai cum și unde, încearcă să execuți aceste manevre cât de mult poți, ținând cont de următoarele lucruri:

  • păstrează mereu atenția asupra drumului, având grijă să nu fie prin preajmă pietoni, copii, animale sau alte mașini
  • nu uita să păstrezi distanța regulamentară față de celelalte autovehicule atât pe laterală, cât și față spate
  • dacă manevra nu ți-a ieșit bine și nu ai loc să deschizi portiera, dă înapoi și repetă

Concluzii

După cum ai putut observa, există câteva principii care-ți vor fi de foarte mare ajutor în momentul în care va trebui să parchezi. Dacă le respecți pe toate și îți menții concentrarea, șansele ca manevra de parcare să-ți reușească sunt foarte mari. Totodată, nu uita că manevrele mai complexe necesită timp, iar îndemânarea se dobândește prin exercițiu și consecvență.

Toate articolele

führerschein-beantragen

Tot ce trebuie să știi despre plata unor amenzi de circulație

Sfaturi · Legislație Auto
autoversicherung

Informații importante despre trusa medicală auto

Sfaturi · Legislație Auto
Hauptuntersuchung~1

Acte ITP – Câțiva pași spre siguranță

Sfaturi · Legislație Auto
Afişează mai multe