Salt la conținutul principal
AutoScout24 este disponibil momentan doar într-o măsură limitată pe motivul unor lucrări de întreținere. Acest lucru afectează unele funcții, cum ar fi contactarea vânzătorilor, login-ul sau administrarea vehiculelor dvs. puse la vânzare.

Informații importante despre trusa medicală auto

Libertatea pe care o oferă mașina poate lua uneori o turnură mai puțin plăcută, așa că e bine să fim pregătiți în momentul în care pornim la drum. Legislația impune prezența în fiecare mașină a unui kit de siguranță auto, iar lipsa acestuia poate duce la amenzi considerabile.

Informații generale despre trusa medicală auto

Țara noastră este una dintre cele doar trei țări membre ale Uniunii Europene care obligă prin lege șoferii auto să poarte tot timpul asupra lor un kit trusă medicală auto. Există mulți șoferi care se plâng de acest aspect și nu înțeleg de ce trebuie să mai treacă încă o chestie pe lista interminabilă de aspecte care le pot aduce amenzi usturătoare. Însă ce nu înțeleg aceștia este faptul că trusa sanitară auto poate salva viața cuiva. Știm cu toții că șoselele sunt foarte aglomerate, iar drumurile nu se află într-o stare excelentă. Statisticile indică o rată foarte ridicată a accidentelor auto și, chiar dacă nu ne place să recunoaștem, șofatul este periculos. Dacă un accident se petrece departe de un oraș mare, timpul de intervenție al ambulanței va fi foarte mare, drept pentru care trusa prim ajutor auto îți poate oferi opțiunea de a salva viața cuiva.

Ce trebuie să conțină trusa de prim ajutor auto

Înainte de a trece la ce trebuie să conțină un kit trusă medicală, trebuie să menționăm sancțiunile pe care le riști dacă nu ai așa ceva în permanență la bordul mașinii. Codul rutier stipulează o amendă între 420 și 525 de lei, pe lângă cele patru sau cinci puncte de penalizare. Acum că am trecut și peste asta, hai să vedem care e conținutul trusei. La nivel de instrumente, aceasta va conține o foarfecă ce poate tăia material textil și un instrument medical pentru respirație gură la gură. Apoi urmează materialele sanitare, unde vom găsi pansament, leucoplast cu lățimea de cel puțin doi centrimetri și jumătate, comprese sterile de tifon, fașe de tifon, fașă elastică, bandaj nedeformabil și cel puțin două fâșii de pansament absorbant. Pe lângă toate acestea, trusa va mai conține măcar o folie de supraviețuire, ace de siguranță și o listă cu toate obiectele disponibile.

Alte componente din trusa auto obligatorie

Factorul siguranței în mașină ar trebui să fie o prioritate pentru orice șofer, drept pentru care ar trebui să vă aprofundați noțiunile de prim ajutor dobândite în cadrul școlii de șoferi. Dacă aveți ocazia, puteți urma un curs de prim ajutor unde veți dobândi cunoștințele necesare pentru a interveni cu succes în cazul în care luați parte la un accident rutier sau vedeți pe cineva care are nevoie de ajutor. Pe lângă trusa medicală din mașină, veți mai avea nevoie de un triunghi reflectorizant auto. De fapt, legislația vă obligă să aveți două astfel de triunghiuri, ce pot fi folosite în diferite situații pentru a putea avertiza ceilalți participanți la trafic de eventualele probleme apărute pe carosabil. Un alt element obligatoriu ce trebuie să facă parte dintr-un kit de siguranță auto este stingătorul de incendiu. Acesta are un termen de valabilitate și trebuie schimbat după data expirării.

Scurt rezumat pentru trusa auto

După cum ați putut vedea, trusa medicală auto conține lucruri elementare pentru o intervenție medicală inițială. Însă acestea pot avea un impact decisiv dacă sunt folosite la timp și cum trebuie. Ar fi bine ca, dacă nu ați apucat să luați lecții de prim ajutor, să aveți măcar o broșură care să conțină pașii cei mai importanți în cazul unei intervenții medicale de bază. Ca o scurtă recapitulare, nu uitați:

  • să vă procurați un kit de siguranță auto din magazinele specializate
  • verificați termenul de valabilitate al trusei și aveți grijă să o schimbați dacă urmează să expire
  • verificați ca trusa să fie omologată de RAR

Concluzii

Se spune că prevenția este cea mai importantă măsură pe care o putem lua în orice context, iar asta se aplică și în cazul accidentelor auto. Chiar dacă acestea nu pot fi evitate, putem măcar să ne pregătim pentru eventualitatea în care ori suntem implicați, ori vom putea interveni pentru a ajuta pe cineva. De aceea, trusa de prim ajutor auto nu trebuie să lipsească din nicio mașină aflată în trafic.

Toate articolele

parking-825371 1920

Sfaturi și trucuri legate de parcare cu spatele

Sfaturi · Legislație Auto
führerschein-beantragen

Tot ce trebuie să știi despre plata unor amenzi de circulație

Sfaturi · Legislație Auto
Hauptuntersuchung~1

Acte ITP – Câțiva pași spre siguranță

Sfaturi · Legislație Auto
Afişează mai multe