Salt la conținutul principal
AutoScout24 este disponibil momentan doar într-o măsură limitată pe motivul unor lucrări de întreținere. Acest lucru afectează unele funcții, cum ar fi contactarea vânzătorilor, login-ul sau administrarea vehiculelor dvs. puse la vânzare.

ITP expirat – Sau cum să nu circuli pe șosele

ITP-ul certifică faptul că mașina ta este în stare regulamentară de funcționare și are dreptul să circule pe drumurile publice. Însă în situația în care acesta își pierde valabilitatea, apare riscul unor amenzi foarte mari. Așa că, orice s-ar întâmpla, nu circula cu ITP expirat.

De ce nu e bine să circuli cu ITP expirat

Mașinile sunt un fel de minuni tehnologice prin intermediul cărora omenirea a reușit să progreseze într-un ritm aproape exponențial. Însă chiar dacă există de mai bine de 150 de ani, sunt susceptibile defecțiunilor, care unori pot avea consecințe foarte grave. Din acest motiv, legislația rutieră impune verificarea periodică a tuturor autovehiculelor în centre specializate, iar nerespectarea acestor reglementări poate avea consecințe serioase. Spre exemplu, în luna mai a anului 2018 a fost introdusă o lege prin intermediul căreia șoferii prinși cu ITP expirat, pe lângă amenzile usturătoare, rămâneau fără certificat de înmatriculare și talon, fiind nevoiți să-și recupereze mașina doar cu o platformă. Între timp, aceste măsuri drastice au fost eliminate, dar e bine să cunoști în detaliu legislația pentru a ști la ce să te aștepți deoarece, chiar dacă ai ITP expirat de o zi, tot vei primi o amendă foarte mare.

Valabilitate ITP România

Registrul Auto Român este autoritatea care se ocupă de întreg procesul Inspecției Tehnice Periodice. Astfel, conform normelor RAR, perioada de valabilitate pentru ITP variază în funcție de destinația de folosire a mașinii dar și de vechimea ei. Pentru vehiculele mai vechi de 12 ani, ITP-ul este valabil doar un an de zile. Mașinile noi au obligația să se prezinte pentru prima oară la o astfel de inspecție după maxim 3 ani de la data achiziționării, iar după aceea o dată la doi ani. Dacă ești prins pe teritoriul României cu ITP expirat, ai 15 zile la dispoziție pentru înnoirea lui, altfel riști să rămâi fără certificatul de înmatriculare. Bineînțeles că va trebui să achiți sancțiunea contravențională generoasă și, în plus, va trebui să faci inspecția la un sediu RAR, unde condițiile sunt mult mai riguroase decât la centrele independente. Așa că ar fi bine să nu treci prin situația asta.

ITP expirat în străinătate

În cazul în care faci destul de des drumuri prin străinătate, trebuie să fii foarte atent la termenul de valabilitate. Dacă rămâi cu ITP expirat în afara țării, nu numai că riști să fii amendat de polițiștii de acolo, ci s-ar putea să cheltuiești bani suplimentar pentru transportul mașinii. Asta pentru că în situația în care ajungi cu ITP expirat la frontieră, vameșii îți vor reține certificatul și plăcuțele de înmatriculare, așa că vei fi nevoit să chemi o platformă până la graniță. Dacă adaugi la asta costurile amenzii, timpul pierdut și stresul generat de alte situații neprevăzute, îți poți da seama și singur că merită efortul pentru a scăpa de o astfel de sancțiune pentru ITP expirat. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme poți folosi o aplicație de telefon mobil care să te avertizeze când se apropie termenul de expirare, sau poți să-ți planifici din timp vizitele la inspecție.

Scurtă recapitulare

Având în vedere toate riscurile enumerate mai sus, e clar faptul că un ITP expirat aduce sancțiuni drastice, așa că nu are rost să amâni un aspect atât de important. E bine de știut faptul că va trebui să-ți pregătești mașina înainte de a o duce la inspecție. Asta înseamnă că va trebui să o cureți și eventual să o duci într-un service pentru niște verificări preliminarii. Iată o scurtă recapitulare a informațiilor de până acum sub forma unor sfaturi:

  • programează din timp inspecția tehnică
  • ai grijă să nu-ți expire ITP-ul în timp ce ești în afara țării
  • pentru ITP expirat ai sancțiuni foarte mari
  • fii atent când mașina ta depășește 12 ani

Concluzii

În cazul în care prestezi servicii de tip car sharing, e bine să știi că valabilitatea ITP în acest caz este de doar 6 luni. Acestea fiind spuse, Inspecția Tehnică Periodică este un factor esențial pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic, acesta fiind și motivul pentru care amenzile sunt atât de mari. Așa că, pentru a evita orice fel de neplăcere, ai grijă de mașina ta și programează inspecția la timp.

Toate articolele

führerschein-beantragen

Tot ce trebuie să știi despre plata unor amenzi de circulație

Sfaturi · Legislație Auto
autoversicherung

Informații importante despre trusa medicală auto

Sfaturi · Legislație Auto
Hauptuntersuchung~1

Acte ITP – Câțiva pași spre siguranță

Sfaturi · Legislație Auto
Afişează mai multe