Salt la conținutul principal

Asigurarea auto, pătura ta de siguranță

A venit momentul să-ți achiziționezi propria ta mașină. Ai pus bani deoparte, te-ai interesat în legătură cu cele mai performante modele de pe piața auto și știi deja ce culoare îți dorești să aibă automobilul mult dorit.

Ai făcut ordine în garaj și te-ai gândit la primele locații pe care le vei vizita cu prima ocazie când vei pleca la drum. Acum poți ajunge oriunde, nu mai trebuie să depinzi de nimeni. Te simți de parcă te-ai născut a doua oară și nimic nu-ți mai poate sta împotrivă. Te gândești chiar să dai o petrecere și să-ți inviți toți prietenii, că doar e un eveniment care cere a fi sărbătorit cum se cuvine. Mai rămâne doar să pui în ordine actele necesare pe care trebuie să le procuri înainte de a răzbate șoselele în lung și-n lat. Nu ți-a plăcut niciodată să te ocupi de documente și de responsabilități oficiale, însă știi că nu ai încotro. Habar nu ai de unde ar trebui să începi demersurile și asta te sperie puțin. Ai vrea să știi din timp care e procedura, ca să-ți fie mai ușor de corelat toate activitățile necesare în această privință.

Una dintre principalele acte de care vei avea nevoie este asigurarea auto. Deși va trebui să te preocupi să o obții, cu siguranță îți va fi de folos. Indiferent că vei păți sau nu ceva în timpul deplasărilor tale cu mașina, acest document este necesar și nu îți recomandăm să pleci nicăieri fără ca el să fie păstrat în torpedoul mașinii. Chiar dacă nu putem să ne ocupăm de asta în locul tău, am întocmit o prezentare despre asigurarea auto obligatorie. Primul gând care îți va trece prin minte va fi poate „Cât mă costă asigurarea auto?”. Noi am anticipat, și în următoarele rânduri vei afla care sunt cele mai ieftine asigurări auto, de unde le poți achiziționa și care sunt beneficiile incluse în prima asigurare auto.

Asigurări auto ieftine

Înainte de a-ți prezenta informații despre cum poți achiziționa cea mai ieftină asigurare auto, e necesar să înțelegi ce se ascunde în spatele acestui document. Așadar, conform site-urilor de specialitate, o asigurare auto reprezintă contractul încheiat între posesorul unei mașini și o companie de asigurări, act prin care cele două părți cad de acord asupra beneficiilor și obligațiilor ambilor factori. Această formalitate îți va oferi mai multă siguranță în cazul unor accidente rutiere și îți va da libertatea de a circula în mod legal, oriunde în țară. Acum haide să vedem cât costă asigurarea auto și de unde o poți procura.

Calculatoare RCA

Din fericire, epoca în care trăim ne oferă confortul de a intra în posesia unor lucruri și cu ajutorul internetului. Nu e nevoie decât să dai câteva click-uri pentru a obține ceea ce-ți dorești. Iată câteva dintre aplicațiile pe care ți le recomandăm pentru a compara singur prețurile pentru o asigurare obligatorie auto RCA (Răspundere Civilă Auto):

  • Pint.ro asigurări – aici găsești mai multe informații despre cum poți intra în posesia unei asigurări ieftine auto și vei putea compara prețurile prin introducerea datelor despre autovehiculul tău. De asemenea, de pe acest site poți afla mai multe despre oferta propusă de această companie vei găsi răspunsuri pentru situații care pot apărea în privința accidentelor, a poliței sau a soluțiilor pe care le poți aplica în cazul unor daune.
  • Euroins.ro – față de calculatorul RCA prezentat anterior, acesta oferă posibilitatea de a vedea cât costă o asigurare auto pe 6 luni, un an sau mai puțin pentru modelul tău. Cu certificare ISO și experiență vastă în domeniu, această platformă poate fi alegerea potrivită în ceea ce privește căutarea ta de asigurări auto ieftine.
  • Rcapedia.ro – calculatorul acestei companii are o structură simplă și nu e nevoie să completezi decât 4 câmpuri libere sau să bifezi opțiunea corespunzătoare mașinii tale.

Societăți de asigurare autorizate

În cazul în care informațiile pe care le-ai găsit pe aceste site-uri nu te-au lămurit și preferi să discuți direct cu personalul unor case de asigurări din localitatea în care locuiești, iată care sunt cele autorizate la nivel național să ofere aceste servicii:

  • Allianz-Țiriac– recunoscută la nivel mondial, această societate are o gamă variată de servicii de specialitate. Are o serie de beneficii privind protecția financiară, asistența rutieră și posibilitatea de a achiziționa online oricând ai nevoie de această asigurare obligatorie auto. De asemenea, arealul de acoperire include, pe lângă teritoriul României și al statelor din Uniunea Europeană și Elveția, Andorra și Croația.
  • Generali România – oferă diverse beneficii și adaptează costurile asigurării în funcție de calitatea șoferilor și istoricul rutier al acestora. În plus, sistemul acestora de asigurări este bine conectat la rețeaua online, astfel încât, în cazul unor accidente, vei putea cu ușurință să-i contactezi. Dacă te interesează acest lucru, nu ar fi rău să-i vizitezi și să-i întrebi cât costă o asigurare auto.
  • Asirom Vienna Insurance Group S.A. – dacă oferta lor ți se pare atrăgătoare, treci pe la sediul lor și întreabă-i cât costă o asigurare auto. Unul din avantajele acestei societăți este că, în maximum 15 zile de la depunerea actelor pentru despăgubiri, vei putea primii banii necesari pentru a-ți repara mașina;
  • Euroins – conform site-ului acestui asigurator, pentru persoanele cu vârsta de până la 24 ani sunt disponibile o serie de oferte. Dă o fugă până la unul din sediile lor și întreabă-i cât costă asigurarea auto pentru tineri. Poate vei avea o surpriză plăcută;
  • Uniqa– această casă de asigurări deține oferte personalizate pentru fiecare tip de vehicul în parte, fie el camion, motocicletă, autoturism sau alt tip de mașină. Vizitează-le site-ul și dacă prezentarea lor îți inspiră încredere, mergi până la ei și întreabă-i cât costă o asigurare auto;
  • City Insurance – te invită să consulți o ofertă competitivă de prețuri. În plus, dintre beneficiile principale promise face parte și plata rapidă a daunelor, ceea ce constituie un avantaj în cazul desfășurării unor accidente. Pe site-ul lor găsești și un calculator RCA, așa că uită-te să vezi despre ce e vorba;
  • Grawe – oferta acestei case de asigurări este transparentă, iar polița RCA poate fi acoperită până la 1.220.000 euro în cazul unui eveniment care implică pagube material sau de 6.070.000 euro pentru cele care necesită despăgubiri pentru vătămări corporale și deces. Dacă au sediu și în orașul tău, întreabă-i dacă au o ofertă specială pentru tine, adaptată la tipul de autovehicul pe care îl deții.

Asigurări auto pentru începători

Pentru că ne dorim ca experiența ta la început de drum să fie cât mai ușoară și sigură, ne-am documentat cu privire la ultimele noutăți referitoare la asigurările pentru tinerii cu vârsta sub 30 ani. Deși prețul achiziționării acestui tip de document diferă de piața fiecărui oraș în parte, s-a constatat o reducere de aproximativ 20% pentru cei care intră în lumea condusului. De asemenea, majoritatea brokerilor de asigurări aplică sistemul Bonus malus, care oferă anumite premii pentru șoferii care nu au fost implicați în evenimente rutiere. O idee bună ar fi să treci în revistă vizita la toate casele de asigurări din localitatea ta și să-i întrebi cât costă asigurarea auto pentru începători. Notează-le pe o foaie și apoi vei putea singur să faci o comparație de prețuri și beneficii. Nu uita să iei în considerare fluctuația ofertelor. Acestea se adaptează pieței, așa că pot apărea diferențe de la o lună la alta de care te sfătuim să ții cont în momentul semnării contractului.

Pentru confortul tău fizic și psihic, ne dorim ca asigurarea auto să fie una dintre prioritățile tale următoare. Nu de altceva, dar nu ne dorim ca la primul tău control al poliției rutiere să primești o amendă de până la 2000 lei. În plus, în cazul în care nu vei prezenta această asigurare la control, cei care te vor verifica îți vor retrage plăcuțele cu numărul de înmatriculare și talonul mașinii. În plus, se pot întâmpla și accidente ușoare în parcarea din mall-ul din apropierea casei tale sau chiar în curtea instituției pe care o frecventezi în fiecare zi. Dacă vei avea la îndemână documentul de asigurare și te vei înțelege cu celălalt șofer implicat în accident, problema se va rezolva în cel mai scurt timp posibil. Totuși, e de preferat să nu te expui la astfel de situații neplăcute, nu întotdeauna lucrurile se pot încheia cu bine la mica înțelegere.

De ce să-ți amâni următoarea excursia, când poți să previi acest lucru? Tocmai ți-ai cumpărat mașina și e momentul să te bucuri din plin de ea. Dacă automobilul e înregistrat pe numele tău, e nevoie doar de certificatul de înregistrare și cartea ta de identitate ca scapi de grija asigurării auto și de un pic de răbdare. Caută pe internet ultimele informații cu privire la Codul rutier. E important să fii un șofer informat și să știi cum să acționezi în cazul oricărei situații neașteaptate. Nu aștepta să se întâmple ceva rău, s-ar putea să expui și pe alții din preajma ta la pagubele produse. Consultă cu atenție informațiile prezentate mai sus și ia atitudine. Doar tu poți fi stăpânul siguranței tale!

Toate articolele

Informații importante despre înmatriculare remorcă

Sfaturi · Legislație Auto

Tot ce trebuie să știi despre atestate profesionale

Sfaturi · Legislație Auto

Tot ce trebuie să știi despre accidente ușoare

Sfaturi · Legislație Auto
Afişează mai multe