Salt la conținutul principal
AutoScout24 este disponibil momentan doar într-o măsură limitată pe motivul unor lucrări de întreținere. Acest lucru afectează unele funcții, cum ar fi contactarea vânzătorilor, login-ul sau administrarea vehiculelor dvs. puse la vânzare.

Numerele roșii egal autorizație provizorie

Tocmai ați reușit să achiziționați un autovehicul și vă faceți griji în privința modului în care va decurge înmatricularea acestuia și cât de mult va dura să parcurgeți toate etapele? Poate vă luați timpul necesar, parcurgând mai întâi pașii obținerii numerelor roșii...

adică pentru autorizația de circulație provizorie.

Înainte de a obține înmatricularea definitivă a vehiculului, posesorii auto pot circula cu mașinile recent achiziționate doar dacă au primit, în prealabil, numerele roșii. Ce sunt numerele roșii? Sunt numere provizorii, oferite de autoritățile publice cu competență în domeniu, care atestă faptul că aveți autorizația necesară pentru a putea circula cu vehiculul pe drumuri publice, pentru o perioadă limitată. Procedura de obținere a numerelor provizorii nu este atât de complicată pe cât se tem proprietarii auto, dar ea necesită timp și mai multe drumuri pentru obținerea documentelor și realizarea plăților aferente.

Etape în obținerea autorizației de circulație provizorie

Primul drum pe care trebuie să îl faceți este cel la o societate de asigurări pentru a încheia asigurarea RCA numere roșii, adică asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie. Înainte de încheierea acestei polițe, trebuie să vă decideți asupra perioadei în care ea va fi activă, adică dacă optați pentru o asigurare cu valabilitate de o lună sau cu valabilitate de trei luni. Indicat ar fi să alegeți o durată mai mare pentru a avea timpul necesar înmatriculării definitive a mașinii. Nu uitați, apoi, de copiile xerox necesare: după actul dumneavoastră de identitate, după documentul care dovedește că sunteți noul proprietar al autovehiculului și după chitanța pentru plata poliței RCA.

Dacă aveți copiile necesare și dovada încheierii asigurării RCA numere roșii, puteți să vă prezentați la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul prefecturilor de județ sau din cadrul Prefecturii Municipiului București, în funcție de domiciliul dumneavoastră. Aici sau la Trezorerie poate fi achitată contravaloarea autorizaţiei pentru circulaţia provizorie a vehiculului, aici trebuie achitată contravaloarea taxei pentru plăcuțele cu numere roșii. Odată ce aveți și aceste chitanțe, ar fi bine să efectuați copii xerox după ele; apoi este necesar să vă prezentați la ghișeu pentru depunerea dosarului.

Dosarul pentru înmatriculare auto numere roșii

Penultimul pas în obținerea autorizației de circulație provizorie este depunerea dosarului pentru înmatriculare numere roșii. În cazul persoanelor fizice, dosarul trebuie să conțină nu mai puțin de nouă documente:

  1. o cerere tipizată privind solicitarea obținerii autorizării provizorii pentru circulația autovehiculului; un model de cerere pentru numere provizorii poate fi descărcat de pe Internet sau luat de la ghișeele Direcției,
  2. chitanță și o copie a asigurării RCA aflată în perioada de valabilitate,
  3. chitanță și o copie pentru achitarea taxei de circulaţie provizorie,
  4. documentul justificativ de proprietate al mașinii, atât în original, cât și în copie,
  5. actul de identitate al posesorului vehiculului, în original și în copie,
  6. chitanța și o copie privind achitarea contravalorii plăcuțelor cu numere roșii,
  7. declarația vamală pentru autovehiculele cumpărate din țări din afara spațiului Uniunii Europene,
  8. documente privind proveniența autovehiculului, acestea fiind necesare atât în original, cât și în copie xerox,
  9. o procură notarială specială - dacă la ghișeu nu se poate prezenta proprietarul mașinii, ci este reprezentat de o persoană împuternicită.

Dacă vehiculul va fi înregistrat pe numele unei persoane juridice, la ghișeu trebuie să mai prezentați alte trei documente:

  1. o adresă cu număr de înregistrare, din partea persoanei juridice, în care se indică numele delegatului însărcinat să se ocupe de procedura de obținere a numerelor roșii,
  2. documentul de identitate pentru delegat, atât în original, cât și în copie,
  3. o copie după certificatul de înregistrare a persoanei juridice, eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Odată ce ați depus dosarul, mai aveți un singur pas de urmat: primirea numerelor roșii. Vestea bună este că acestea se eliberează destul de repede, fie după o oră de la preluarea documentației, fie după câteva ore, în funcție de programul de lucru al fiecărei Direcții Publice Comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare.

Costul numerelor roșii

Una dintre întrebările esențiale atunci când demarați procedura de obținere a autorizării provizorii pentru circulația autovehiculului este legată de costurile implicate de tot acest proces. Să știți că ele nu sunt mari, ci accesibile unor categorii largi ale populației. Concret, trebuie să vă pregătiți financiar pentru următoarele cheltuieli:

  • cost numere roșii – plăcuțe - 40 lei
  • taxa autorizației de circulație provizorie, ce are o valoare de 13 lei,
  • plată pentru copii xerox – până în 10 lei, cel mai probabil.

Se ajunge astfel la un total de 63 lei. La această sumă nu trebuie să uitați să adăugați costul poliței de asigurare de răspundere civilă auto, care diferă în funcție de autovehicul (putere, cilindre, anul producției, număr de locuri), utilizarea lui, dacă proprietarul este o persoană fizică sau una juridică.

Nu pierdeți din vedere!

Deși obținerea numerelor roșii presupune eforturi din partea dumneavoastră, prin cheltuielile financiare, drumurile pentru achitarea de diferite taxe și timp de așteptare la ghișee, trebuie să aveți în vedere un fapt esențial: numerele roșii nu sunt numerele de înmatriculare a autovehiculului. Altfel spus, autorizația de circulație provizorie este doar un prim pas în demararea și realizarea înmatriculării oficiale și definitive a autovehiculului pe care îl posedați. Plăcuțele cu numere roșii vă dau dreptul să circulați pentru o perioadă determinată de timp.

Conform legislației în vigoare, obținerea numerelor provizorii nu înseamnă și faptul că autovehiculul îndeplinește toate standardele pentru a fi înmatriculat. Astfel, la obținerea numerelor roșii nu sunt necesare:

  • ITP-ul, adică inspecția tehnică periodică a vehiculului,
  • verificarea lui de către Registrul Auto Român,
  • înregistrarea vehiculului la Administrația Financiară de care aparțineți, pentru plata ulterioară a impozitelor.

Și, nu în ultimul rând, trebuie să țineți cont de faptul că dacă numerele roșii expiră, nu mai aveți voie să circulați cu autovehiculul. După lege, circulația pe drumuri publice, având numere provizorii expirate, deci conducând un autovehicul neînmatriculat și neautorizat provizoriu, este o infracțiune.

Toate articolele

parking-825371 1920

Sfaturi și trucuri legate de parcare cu spatele

Sfaturi · Legislație Auto
führerschein-beantragen

Tot ce trebuie să știi despre plata unor amenzi de circulație

Sfaturi · Legislație Auto
autoversicherung

Informații importante despre trusa medicală auto

Sfaturi · Legislație Auto
Afişează mai multe