Salt la conținutul principal
AutoScout24 este disponibil momentan doar într-o măsură limitată pe motivul unor lucrări de întreținere. Acest lucru afectează unele funcții, cum ar fi contactarea vânzătorilor, login-ul sau administrarea vehiculelor dvs. puse la vânzare.

Ce manevre sunt interzise pe autostradă - Tu știi?

Condusul pe autostradă este destul de diferit față de experiența drumurilor publice. Asta pentru că traficul are o altfel de fluiditate, iar vitezele mari reprezintă un pericol destul de serios. De aceea, e foarte important să știi ce manevre sunt interzise pe autostradă.

Informații despre banda de mers și limita de viteză pe autostradă

Autostrăzile reprezintă un element foarte important al infrastructurii rutiere. Existența acestora a facilitat o dezvoltare economică exponențială și reprezintă unul din motivele principale pentru care astăzi avem supermaket-uri pline de produse sau magazine de tot felul. Dar mai mult decât atât, acestea permit șoferilor să străbată distanțe mari în timp mult mai scurt față de drumurile obișnuite, lucru care se datorează limitelor crescute de viteză. Acestea fiind spuse, felul în care se circulă pe o autostradă este foarte diferit față de șosele, iar asta înseamnă că trebuie să fiți atenți ca nu cumva să încălcați regulile și să cunoașteți ce este interzis pe autostradă. Spre exemplu, depășirea pe autostradă este interzisă în totalitate. În locul ei va trebui să folosiți devansarea, care presupune să semnalizați și să intrați pe banda de accelerație cu cel puțin 100 de metri înaintea următorului vehicul.

Care este limita de viteză pe autostradă

Înainte de a trece la subiectul acte pentru Când vine vorba de viteză, lucrurile sunt puțin mai complicate. Dacă în țări precum Germania nu există o limită de viteză, în țara noastră situația e complet diferită. Legislația rutieră spune că viteza maximă pe autostradă este de 130 km/h, ceea ce înseamnă că dacă sunteți fericitul posesor al unui bolid cu motor puternic, va trebui să vă puneți pofta de viteză în cui și respectați această limită. În caz contrar, vă veți trezi cu o minunăție de fotografie primită prin poștă, alături de o amendă consistentă. Asta deoarece detectoarele de viteză și radarele fixe sunt în general nelipsite. În caz de vizibilitate redusă sau condiții meteorologice dificile, viteza maximă permisă este de 50 km/h, asta pentru a preîntâmpina eventualele accidente. Viteza minimă pe autostradă poate fi găsită pe anumite indicatoare și trebuie de asemenea respectată. În lipsa acestor indicatoare, nu e recomandat să mergeți cu sub 50 km/h.

Depășirea pe autostradă și folosirea benzilor

Un alt capitol esențial pentru buna desfășurare a circulației pe autostrăzi este folosirea benzilor. Prima bandă este întotdeauna banda de accelerație și trebuie folosită doar pentru manevra de devansare. Pe banda de mers îți vei petrece cea mai mare parte a timpului, iar ultima este banda de urgență. Aici e foarte important de reținut că singurul motiv pentru care poți staționa pe această bandă este apariția unei defecțiuni tehnice. Dacă ai chef de o pauză, așteaptă până la următoarea ieșire sau benzinărie. Cum spuneam și mai devreme, depășirea pe autostradă este interzisă, fiind înlocuită cu devansarea. Aceeași regulă se aplică și pentru trecerile între banda 1 și banda 2, scopul principal fiind acela de a elibera pe cât posibil benzile pe care se circulă cu viteză mai mare. Iar dacă ai uitat să fii cu ochii pe ieșire, să nu cumva să faci o manevră de întoarcere.

Scurtă recapitulare și informații suplimentare

Dacă ești șofer începător, este recomandat să nu intri pe autostradă. Datorită vitezelor foarte mari, accesul începătorilor este restricționat, așa că mai ai puțină răbdare până vei ajunge să stăpânești foarte bine volanul. Un alt aspect de care să ții cont este că remorcarea e permisă pe autostradă, cu condiția ca viteza ansamblului să nu scadă sub 50 km/h. Acum hai să facem o mică recapitulare:

  • viteza maximă pe autostradă este de 130 km/h
  • depășirile sunt strict interzise
  • staționarea pe banda de urgență este interzisă fără un motiv întemeiat
  • nu ai voie să întorci pe autostradă

Concluzii

Toate aceste reguli au fost create pentru ca traficul să se desfășoare în condiții de maximă siguranță. Așa că, ține cont de asta înainte să te aventurezi pe tărâmul vitezelor foarte mari. E mai bine să ai răbdare și să nu te grăbești, decât să te expui unor amenzi mari și să riști viața ta și a celorlalți participanți la trafic. Noi îți urăm drumuri ușoare în condiții de maximă siguranță.

Toate articolele

parking-825371 1920

Sfaturi și trucuri legate de parcare cu spatele

Sfaturi · Legislație Auto
führerschein-beantragen

Tot ce trebuie să știi despre plata unor amenzi de circulație

Sfaturi · Legislație Auto
autoversicherung

Informații importante despre trusa medicală auto

Sfaturi · Legislație Auto
Afişează mai multe