Salt la conținutul principal
AutoScout24 este disponibil momentan doar într-o măsură limitată pe motivul unor lucrări de întreținere. Acest lucru afectează unele funcții, cum ar fi contactarea vânzătorilor, login-ul sau administrarea vehiculelor dvs. puse la vânzare.

Cutie de viteze manuală – Ține pasul cu una automată?

Când vine vorba de transmisie, diferența între o cutie automată și manuală este destul de mare. Fiecare se potrivește unui anumit stil de condus și satisface un set destul de precis de nevoi. Așa că în continuare vom face o comparație detaliată cutie manuală vs cutie automată.

Principalele diferențe între o cutie de viteze manuală și una automată

În cultura automobilistică mondială există de multă vreme disputa cutie automată vs cutie manuală, fiecare tabără aducând tot felul de argumente pro și contra. În trecut, cutia de viteze automată era considerată un accesoriu de lux, în principal datorită prețului ridicat de achiziție și întreținere. Dar în ultimii ani lucrurile s-au mai schimbat, progresul tehnologic a dus la ieftinirea cutiilor automate, așa că ele au devenit din ce în ce mai populare. Există însă persoane care nu se pot desprinde de o cutie manuală datorită controlului sporit asupra mașinii, dar și pentru că toate reflexele lor s-au format doar în astfel de mașini. Dacă ai de ales între o cutie automată sau manuală, ar trebui să te gândești în primul rând la nevoile tale. Dacă vrei să te simți mai comod la volan, cutia automată e ce-ți trebuie. În schimb, dacă preferi condusul clasic, optează pentru una manuală.

Schimbare cutie automată cu manuală

Dacă te-ai plictisit de cutia de viteze automată și-ți dorești o altfel de experiență, ar trebui să știi că acest proces se realizează destul de ușor față de situația contrară. Iar dacă mașina ta e mai veche, s-ar putea să te trezești cu o serie de avantaje la care poate nu te-ai gândit, cum ar fi un consum de combustibil mai eficient și performanțe sporite la care poate ajunge mașina ta. O cutie de viteze manuală poate fi achiziționată la un preț redus, iar instalarea ei poate fi făcută de orice mecanic priceput. Prețurile de întreținere vor fi, de asemenea, reduse considerabil, chiar dacă o dată cu ambreiajul apar și câteva operațiuni în plus. Însă simpla schimbare a unui ambreiaj nu costă nici pe departe la fel de mult ca repararea unei cutii automate, ca să mai spunem de înlocuirea acesteia.

Schimbare cutie manuală cu automată

În schimb, dacă te-ai săturat să stai toată ziua cu mâna pe schimbător și să apeși încontinuu pe ambreiaj, cu o sumă generoasă de bani ai putea trece la un alt nivel de confort instalându-ți o cutie automată. Vei simți diferența imediat, mai întâi în ceea ce privește controlul volanului. E o diferență mare între o mână și două mâini pe volan, așa că te vei putea concentra mult mai bine pe ce se întâmplă în trafic. Totodată, poți să-ți iei rămas bun de la situațiile penibile în care te trezeai cu motorul mort ori în rampă, ori în coloane aglomerate pentru că o cutie automată nu mai permite așa ceva. Iar dacă bugetul îți permite, achiziționând un model nou cu dublu ambreiaj te va ajuta să economisești substanțial ceva bănuți pentru că vei avea un consum foarte eficient.

Scurtă recapitulare și alte informații utile

După cum ai putut vedea, deznodământul confruntării cutie automată vs manuală depinde în primul rând de nevoile șoferului și stilul acestuia de condus. Așa că, dacă vrei să faci alegerea potrivită, ar fi bine să-ți răspunzi la următoarele întrebări:

  • Preferi să ai control total asupra mașinii tale sau ții mai mult la confortul personal?
  • Ai vreo limită de buget?
  • Ai probleme cu plecarea din rampă sau de pe loc?
  • Ții la economia de combustibil?

Concluzii

Indiferent că folosești o cutie manuală sau automată, cel mai important este ca tu să te simți cât mai bine în spatele volanului. Din fericire, în zilele noastre fiecare șofer are libertatea să-și personalizeze mașina după bunul plac, mai ales dacă dispune de un buget suficient de generos. Diferența dintre cele două ține de subtilitățile fiecăruia și de prioritățile pe care le avem în trafic. Deși există multe voci care trâmbițează moartea cutiei de viteze manuală, ea nu va dispărea foarte curând din peisajul auto.

Toate articolele

911-Carrera-Brake

Sistemul de frânare ABS - O revoluție tehnologică

Sfaturi · Tehnologia auto
All exhaust pipe change

Ce e de făcut dacă supapa EGR este înfundată

Sfaturi · Tehnologia auto
anbauten

Suport bicicletă auto - Pentru șoferii aventuroși

Sfaturi · Tehnologia auto
Afişează mai multe