Salt la conținutul principal
AutoScout24 este disponibil momentan doar într-o măsură limitată pe motivul unor lucrări de întreținere. Acest lucru afectează unele funcții, cum ar fi contactarea vânzătorilor, login-ul sau administrarea vehiculelor dvs. puse la vânzare.

Reparații injectoare – Sau cum să-ți salvezi mașina

Popularitatea motoarelor diesel a explodat o dată cu apariția motoarelor cu injecție common rail, datorită numeroaselor avantaje față de motoarele clasice. În cele ce urmează vom detalia trăsăturile acestui tip de injectoare și vom vedea ce presupune repararea lor.

Ce înseamnă common rail

Ne aflăm într-un avânt aproape exponențial în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei, lucru foarte util în contextul industriei auto. Asta deoarece în fiecare an avem acces la tehnologii din ce în ce mai puternice, eficiente și ieftine. Un exemplu relevant în acest sens este tipul de motor common rail, care a apărut pe piață în anul 1997. Numele provine de la sistemul de injecție common rail care, spre deosebire de injectoarele clasice, menține aceeași presiune a combustibilului pentru fiecare cilindru în parte. Astfel, randamentul motorului e mai bun în medie cu 25%, emisia de noxe e redusă considerabil, iar consumul este mult mai rentabil. Dacă mai adăugăm și reducerea semnificativă a zgomotului și a vibrațiilor, putem înțelege de ce popularitatea motoarelor diesel cu injecție common rail a explodat în ultima perioadă. Bineînțeles că această tehnologie vine și cu un preț destul de piperat, dar asta s-ar putea schimba în viitor.

Informații utile pentru recondiționare de injectoare common rail

Datorită prețurilor foarte mari asociate cu sistemul de injecție common rail, în cazul în care apar probleme cel mai indicat ar fi să faci tot posibilul pentru a-l repara. E drept că vei avea parte de niște costuri mari datorită prețului componentelor, însă în niciun caz nu se ridică la același nivel cu achiziția unui sistem nou nouț. Primul pas ar fi să mergi la atelierul auto în care ai cea mai mare încredere pentru efectuarea unei revizii amănunțite și a afla ce opțiuni îți stau la îndemână. Dacă ești norocos, vor trebui înlocuite doar câteva componente minore pe care le poți face și singur dacă ai îndeajuns de multă experiență. În caz contrar, lucrurile se complică nițel și ar trebui să-ți pregătești portofelul din timp. Iar dacă nu vrei să ajungi dintr-o dată într-o situație delicată, cel mai recomandat ar fi să ai grijă de motor în permanență.

Măsuri preventive

Pentru a nu ajunge în situația de a efectua reparații la injectoare common rail, cel mai recomandat ar fi să poți alege de la început un sistem de foarte bună calitate, confecționat din materiale rezistente și testate extensiv. Presiunea la injecție common rail este trăsătura cea mai importantă, întrucât aceasta trebuie să se mențină constant egală pentru toți cilindrii. Cum tija care realizează asta este supusă constant unor presiuni și temperaturi foarte ridicate, calitatea materialului devine esențială. De asemenea, folosirea unui combustibil curat și de calitate va prelungi atât viața motorului, cât și a sistemului de injecție. Asta datorită procentului mai scăzut de impurități care ar putea ajunge în interiorul motorului și ar putea interfera cu echilibrul sistemului. O altă măsură pe care o poți lua în mod preventiv ar fi să folosești motorul la parametrii recomandați, pentru că dacă îl forțezi, îi vei scădea durata de viață.

Reparații injectoare common rail sau normale – scurtă recapitulare

După cum se poate observa, defecțiunile nu sunt un motiv de panică. Chiar și dacă îți iei toate măsurile de precauție, mai devreme sau mai târziu tot va trebui să efectuezi reparații la injectoare common rail. Așa că, înainte de a face pasul ăsta ar trebui să urmezi următorii pași:

  • caută pe internet informații despre motorul și injectorul de pe mașina ta pentru a afla ce probleme au avut alți proprietari
  • dacă suma aferentă reparațiilor ți se pare prea mare, cere o părere suplimentară de la un alt mecanic
  • în cazul în care ai abilități de mecanic, poți economisi bani făcând singur reparațiile minore

Concluzii

Ca orice lucru de pe lumea asta, cu cât ai mai multă grijă de mașina ta, cu atât vei preveni eventualele probleme ce pot apărea pe neașteptate. Sistemul common rail oferă mult prea multe avantaje față de sistemul clasic de injecție, așa că oricum ar fi este o investiție care face toți banii. Iar dacă ajungi să ai nevoie de reparațiii pentru aceste injectoare, asul din mânecă este reprezentat de un mecanic iscusit și cinstit.

Toate articolele

911-Carrera-Brake

Sistemul de frânare ABS - O revoluție tehnologică

Sfaturi · Tehnologia auto
All exhaust pipe change

Ce e de făcut dacă supapa EGR este înfundată

Sfaturi · Tehnologia auto
anbauten

Suport bicicletă auto - Pentru șoferii aventuroși

Sfaturi · Tehnologia auto
Afişează mai multe