Salt la conținutul principal
AutoScout24 este disponibil momentan doar într-o măsură limitată pe motivul unor lucrări de întreținere. Acest lucru afectează unele funcții, cum ar fi contactarea vânzătorilor, login-ul sau administrarea vehiculelor dvs. puse la vânzare.

Lichid de răcire – Ce rol are și cum se utilizează

Răcirea este un proces fundamental pentru buna funcționare unei mașini. Instalația de răcire a motorului cea mai des întâlnită este cea cu lichid de răcire, așa că în cele ce urmează vom explora modul de funcționare a acesteia. Totodată, vom trece în revistă cele mai bune practici.

Ce este lichidul de răcire și alte informații utile

Având în vedere faptul că motorul unei mașini funcționează pe baza arderii de combustibil, răcirea a reprezentat mereu un factor fundamental pentru buna funcționare a acestuia. Cel mai simplu sistem de răcire este cel cu aer, folosit îndeosebi la motociclete și la mașinile vechi sau cu un preț de achiziție mai scăzut. Acesta este destul de simplu, ieftin și ușor de reparat, însă nu stă foarte bine la capitolul eficiență. Sistemul bazat pe lichid de răcire pentru motor este ceva mai complex, costă mai mult și e mai scump de reparat, însă are o eficiență mult mai ridicată decât răcirea cu aer. Temperatura lichidului de răcire are valori optime cuprinse între 90 °C și 95 °C. O temperatură mai scăzută sau mai ridicată poate cauza probleme serioase pentru motor, astfel că mentenanța și verificările periodice sunt esențiale dacă vrei ca mașina ta să aibă o viață cât mai îndelungată.

Cum funcționează instalația de răcire a motorului

Acum a venit momentul să înțelegem cum funcționează sistemul de răcire cu lichid. În interiorul motorului există un senzor temperatură lichid răcire, care monitorizează în permanență variațiile termice. Acesta este conectat la un termostat care, în funcție de semnalele primite de la senzor, constrânge circulația lichidului doar în motor sau o conectează la radiator și activează procesul de răcire. Un lichid pentru răcire este compus dintr-un amestec de antigel și apă distilată într-o proporție specifică pentru fiecare tip de motor. E important să te documentezi în prealabil pentru a afla proporția exactă, deoarece dacă apa e în exces există riscul înghețului pe timp de iarnă. Dacă, în schimb, lichidul conține prea mult antigel, datorită fenomenului de dilatare la temperaturi ridicate se poate ajunge la daune foarte serioase. Un alt element important al acestui sistem este pompa de apă, care asigură o presiune optimă a lichidului.

Când se schimbă un lichid de răcire și sfaturi de mentenanță

După o perioadă îndelungată de folosire, lichidul de răcire își pierde din proprietăți și implicit din eficiență. Deși recomandarea generală este ca acesta să fie înlocuit o dată la doi ani de zile, e recomandat să faci verificări periodice ale sistemului de răcire pentru a te asigura că totul este în ordine. Probleme pot apărea la tot pasul și având în vedere importanța acestui sistem, ar fi păcat să te trezești cu motorul distrus doar pentru că n-ai vrut să depui puțin efort suplimentar. Trebuie doar să ai un interval regulat la care să verifici nivelul lichidului, iar dacă acesta scade sub valoarea minimă va fi nevoie să-l completezi. Totodată, înainte de venirea frigului e bine să faci o vizită la un atelier auto pentru verificări legate de densitate și punctul de îngheț. Înainte de schimbarea completă a lichidului trebuie să folosești o soluție curățare sistem răcire motor.

Lichid de răcire motor – scurtă recapitulare

Acum că ai o imagine de ansamblu asupra felului în care funcționează un lichid răcire, vom puncta elementele cele mai importante:

  • verificările regulate ale nivelului și ale proprietăților lichidului de răcire sunt foarte importante
  • în momentul în care apare o defecțiune mergi la un service
  • ține cont de recomandările producătorului când amesteci antigelul cu apa distilată

Concluzii

Folosirea la scară largă a sistemelor de răcire pe bază de lichid a permis sporirea atât a performanțelor motoarelor, cât și a duratei de viață a acestora. De aceea, e esențial să monitorizezi cât mai des starea acestuia prin verificări simple și vizite periodice la mecanic. În felul acesta vei putea să preîntâmpini anumite probleme care se pot dovedi catastrofale și care te pot costa o mulțime de bani și timp irosit. Așa că, noi îți urăm drumuri bune și în perfectă siguranță.

Toate articolele

Hyundai-Santa-Fe-Engine

Reparații injectoare – Sau cum să-ți salvezi mașina

Sfaturi · Tehnologia auto
911-Carrera-Brake

Sistemul de frânare ABS - O revoluție tehnologică

Sfaturi · Tehnologia auto
All exhaust pipe change

Ce e de făcut dacă supapa EGR este înfundată

Sfaturi · Tehnologia auto
Afişează mai multe